Ruandai példa

Kivételes bátorságot elismerő ENSZ-kitüntetés létrehozásáról döntött csütörtök este a világszervezet Biztonsági Tanácsa.

A testület tagjai egyöntetűen szavazták meg a díj megalapítását. A kitüntetés névadója az a szenegáli ENSZ-békefenntartó lesz, aki az 1994-es ruandai népirtás idején fegyvertelenül is a fenyegetett csoportok segítségére sietett, és életét áldozta azért, hogy több száz ruandait megmentsen a haláltól.

A ruandai ENSZ-nagykövet, Eugene-Richard Gasana a határozat vitájában emlékeztetett arra, hogy a szóban forgó katona, Mbaye Diagne több esetben a parancsnak sem engedelmeskedett annak érdekében, hogy megmentse a veszélyben forgó ruandaiak életét.

A húsz évvel ezelőtt lezajlott három hónapos mészárlás során ENSZ-adatok szerint mintegy 800 ezer embert – többségükben kisebbségi tuszi nemzetiségűeket, valamint mérsékelt hutukat – mészároltak le Ruandában hutu szélsőségesek. A népirtás mindig árnyékot fog vetni az ENSZ-re, mert a világszervezetnek 2500 katonája állomásozott az országban, de nem tudták megakadályozni a népirtást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez