Instabil béke Dél-Szudánban

Véget ért a háború Dél-Szudánban, legalábbis a szembenálló felek múlt héten aláírták a megállapodást, s tűzszünetet hirdettek. A helyiek még kételkednek abban, hogy a béke tartós is lesz, de legalább a segélyek elkezdtek szivárogni a fiatal afrikai államba, ahol az éhínség humanitárius katasztrófával fenyeget. A béke mindenesetre egyelőre ingatagnak tűnik, tegnap is a fegyverszünet megsértéséről érkeztek jelentések.

 Békemegállapodás vetett véget pénteken az öt hónapja tartó konfliktusnak Dél-Szudánban, a világ legfiatalabb, s egyben egyik legszegényebb országában A szemben álló felek, Salva Kiir államfő, és tavaly júliusban menesztett alelnöke, a felkelők vezére, Riek Machar az etióp fővárosban, az Afrikai Unió székhelyén ült le tárgyalóasztalhoz az etióp kormányfő vezényletével, majd egyezett meg.

A megállapodás értelmében azonnali tűzszünetet hirdettek, s megkezdik egy átmeneti kormány megalakítását, amíg meg nem tartják a választásokat, s nem készül el az új alkotmány. A dél-szudáni válságban közvetítő, hat kelet-afrikai államot tömörítő IGAD regionális szervezet gratulált a politikusoknak, amiért “véget vetettek a háborúnak”.

Az Afrikai Unió képviselője, Smail Chergui ugyanakkor arra figyelmeztetett, “a béke helyreállítása és fenntartása nem lesz egyszerű”. John Kerry szerint a megállapodás “áttörést jelenthet Dél-Szudán jövője szempontjából”. Az amerikai diplomácia vezetője szerint “kemény, és hosszú munka kezdődött meg, amelyet folytatni kell”.A két dél-szudáni vezető a megállapodás aláírása után kiadta a parancsot csapatainak a fegyverletételre, s a humanitárius segély útjának biztosítására. Ugyanakkor péntek óta mindketten a tűzszünet megsértésével vádolták meg egymást.

Riek Machar a BBC-nek úgy nyilatkozott, kitart a békemegállapodás mellett, de a kormányzat állít ása szerint öt államban, köztük az olajban gazdag Unity államban sem tartotta magát az egyezményhez. Állítása szerint ennek oka, hogy Kiir elnök már nem uralja az érte harcoló erőket. Korábban a dél-szudáni információs miniszter is hasonló vádakat fogalmazott meg a felkelőkkel szemben. Michael Makuei a nemzetközi közösség segítségét kérte, gyakoroljon nyomást a lázadókra, hogy azok betartsák a megállapodást.

Idén januárban a két politikus már aláírt egy békeszerződést, ám az tiszavirág-életűnek bizonyult, néhány nap múltán ismét harcok robbantak ki. Hogy ez ne ismétlődhessen meg, még májusban újabb találkozót tartanak a további lépésekről. Dél-Szudán a Föld legfiatalabb állama, három éve nyerte el függetlenségét a 2005-ben aláírt békemegállapodás keretében. Az évtizednyi háborúskodás alatt a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLA) – a jelenlegi nemzeti hadsereg – vezetett támadást észak ellen.

Azonban a kontinens egykoron legnagyobb államától, Szudántól való elszakadás sem hozott békét: az olajban gazdag ország politikailag és etnikailag is megosztott maradt, a milíciák nem tették le a fegyvert. A felkelők Riek Machart választották az új állam alelnökévé, aki tavaly nyári menesztéséig töltötte be ezt a posztot. Míg az államfő a dinka etnikumhoz, addig Machar a nuer törzshöz tartozik. Ez Dél-Szudán két legnagyobb etnikuma a több száz közül.

Az erőszakot végül Machar állítólagos puccskísérlete robbantotta ki 2013. december 15-ről 16-ra virradó éjjel. Más hírek szerint az elnököt védő elithadsereg, a Tigrisek dinka és nuer tagjai között alakultak ki összecsapások, amelyek előbb a fővárosra, majd lassan az egész országra átterjedtek. A harcok során ezrek (ha nem tízezrek) vesztették életüket, több mint másfél millióan kényszerültek otthonuk elhagyására, a menekültek fele külföldre távozott, derült ki az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának adataiból. A 10,8 millió fős állam lakossága felének azonnali segítségre van szüksége. A fiatal országban humanitárius katasztrófa fenyeget, tömegek éheznek.

Az ENSZ Biztonsági Tanács még decemberben, a dél-szudáni békefenntartó misszió (UNMISS) állományának megkettőzése mellett döntött, jelenleg 8500 katona és mintegy 1500 rendőr óvja a polgári lakosságot. A legtöbb külföldi állampolgárt még az erőszak kirobbanásakor kimenekítették az afrikai országból. Az ENSZ mind a kormányzatot, mind a felkelőket emberiesség elleni bűntett – köztük tömeggyilkosságok és csoportos nemi erőszak – elkövetésével vádolta meg. Múlt hét csütörtökön kiadott jelentésében “széles körben és módszeresen” elkövetett bűntettekről számolt be.

Otthonok, kórházak, mecsetek, templomok és az ENSZ menekülttáborokká változó támaszpontjai ellen intéztek támadást a szemben álló felek. A mintegy két hete történt mészárlás nyomai még látszódnak a Kali-Ballee mecset falain, írta a New York Times tudósítója, aki elborzadt a látvány hatására. A több mint 900 áldozat és szemtanú megkérdezésével készült ENSZ-beszámoló megkongatta a vészharangokat, a szervezet főtitkára dél-szudáni látogatásán aggodalmának adott hangot az emberi jogok és nemzetközi egyezmények súlyos megsértése kapcsán.

A világszervezet az elkövetők felelősségre vonására szólított. A jelentés ugyanakkor felhívta a Nyugat figyelmét, amely megkettőzve erőit, nyomást gyakorolt a dél-szudáni kormányzatra és felkelőkre, a lassan vánszorgó tárgyalások felgyorsultak, s pénteken a békemegállapodást aláírták. A “Nyugalom hónapját” hirdették meg, hogy a segélyek megérkezzenek, s lehetőség nyíljon a biztonság és rend helyreállítására, a mindennapi életbe való visszazökkenésre, a földek gondozására. Az UNMISS vezetője, Hilde F. Johnsson kijelentette: “Nagyon jó, hogy végre aláírták a békemegállapodást, viszont amíg a frontvonalakon nem történik változás, csak egy újabb, s pusztítóbb viharral találjuk szembe magunkat”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez