Tűzszünet Maliban

Az Afrikai Egységszervezet közvetítésével tűzszünet jött létre Kidalban, melyet a tuareg lázadók elfoglaltak. Mauritánia elnöke a helyszínen vezette a tárgyalásokat, melyek eredménnyel jártak. Végül mind a lázadók, mint pedig Mali kormánya aláírták a tűzszünetet.

Mali hadserege katasztrofális vereséget szenvedett! Kidal elveszett! Ezért a kormány a felelős! A miniszterelnök mondjon le!- ezt követeli az ellenzék Bamakoban. Az ellenzéki pártok szerint a kormány rosszul irányította a hadsereget, amely így vereséget szenvedett a lázadóktól. A lázadás épp akkor tört ki amikor a kormányfő látogatást tett Kidalban.
Miért lázadtak fel Kidalban? Az autonómia miatt! A kormány autonómiát ígért a régiónak, de ebből egyelőre nem lett semmi. Mint kiderült nemcsak a tuaregek lázadtak fel, de az Azawad függetlenségéért küzdő arabok is! Most ők is aláírták a fegyverszünetet, melyet Mauritánia elnöke hitelesített a helyszínen. Mohamed Ould Abdel Aziz az Afrikai Egységszervezet kérésére vállalta el a kényes feladatot, melyet végülis sikerrel oldott meg.
A francia hadsereg átgondolja egész stratégiáját a térségben a kidali konfliktus után- közölték a hadügyminisztériumban, Párizsban. Korábban az volt a terv, hogy csökkentik a francia csapatok létszámát Maliban, és a parancsnokságot áthelyezik Csád fővárosába. Tekintettel arra, hogy Maliban újra háborús helyzet alakult ki, a parancsnokság egyelőre marad Bamakoban. Száz francia katonát Elefántcsontpartról áthelyeztek Maliba, így a francia csapatok létszáma elérte az 1700 főt.
A tűzszüneti megállapodás kimondja: ki kell cserélni a foglyokat! Ezenkívül vizsgálóbizottság alakul, amely feltárja, hogy mi is történt Kidalban és környékén. Ebben a bizottságban mind a lázadók mind a kormány képviselők részt vesznek. Kidal, melyet a tuaregek a fővárosuknak tekintenek, továbbra is a lázadók kezén van. A legfontosabb kérdésről, hogy kap-e autonómiát ez a régió, nincs szó a tűzszüneti egyezményben, melyet az Afrikai Egységszervezet közvetítésével írtak alá Kidalban Mali északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez