Politikai krízis Malawiban

A Legfelsőbb Bíróság elutasította választások eredményének érvénytelenítését, amit pár napja Joyce Banda elnök asszony rendelt el. Közben a Választási Bizottság is jelezte, hogy az elnöknek nincsen felhatalmazása arra, hogy törölje a választást.

Pattanásig feszült a helyzet Malawiban, miután Joyce Banda elnök asszony választási csalásokra hivatkozva leállította a múlt heti választásokon leadott szavazatok feldolgozását és érvénytelenítette az eredményeket. Az elnök asszony 90 napon belül új választások kiírását szeretné, de jelezte, hogy azon már nem kíván indulni. A Legfelsőbb Bíróság viszont jelezte, hogy nem fogadják el az elnök döntését és utasítást adtak a szavazatszámlálás folytatására. A Legfelsőbb Bíróság elismerte, hogy a szavazás, illetve a szavazatok feldolgozása során több rendellenesség is történt, de szerintük ez nem indok arra, hogy az egész folyamatot leállítsák. Közben a választási bizottság is jelezte, hogy nem értenek egyet az elnök asszony döntésével. Az eddig a leadott szavazatok 23%-a került feldolgozásra. A legutóbbi eredmények szerint Peter Mutharika a szavazatok 42%-val vezeti a versenyt, míg Joyce Banda elnök asszony 12%-al lemaradva a második helyen ál.

A múlt héten lebonyolított szavazás egyébként rendkívül kaotikusra sikeredett. Több szavazóhelységnél több órás késéssel lehetett szavazni, mert a szükséges papírok, illetve urnák nem érkeztek meg időben. Több helyen hatalmas sorok alakultak. Néhány szavazóhelységet pedig felgyújtottak vagy súlyosan megrongáltak a feldühödött szavazók. A legnagyobb problémát végül az jelentette, hogy a szavazatokat összeszámlálására használt elektronikus rendszer működésképtelenné vált. Egyes feltételezések szerint hackerrek hatoltak be a rendszerbe és módosították az eredményeket. A választási bizottság elnök viszont azt mondta, hogy a rendszer rendesen működik és nem történt külső behatolás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez