Brutálisan bántak az ENSZ munkatársaival a tripoli repülőtéren

A Kadhafi-rendszer 2011-ben történt megdöntése óta mindennaposak a támadások és az emberrablások Líbiában, a célpontok gyakran külföldi diplomaták, nemzetközi szervezetek alkalmazottai.

 Brutálisan bánt a biztonsági személyzet az ENSZ négy munkatársával a tripoli repülőtéren – közölte csütörtökön Tarek Mitri, a világszervezet líbiai missziójának vezetője. “Az ENSZ négy alkalmazottját szerda este másfél órán keresztül hallgatták ki a repülőtér biztonsági személyzetének tagjai és brutálisan bántak velük” – mondta sajtótájékoztatóján Metri, további részleteket azonban nem árult el.

A misszióvezető elítélte a világszervezet diplomáciai mentességet élvező munkatársaival szembeni “elfogadhatatlan” cselekedeteket.

A külföldi állampolgárságú ENSZ-alkalmazottakat azért hallgatták ki, mert azzal gyanúsították őket, hogy fegyvereket csempésztek az ország keleti részén található al-Baidából a fővárosba, miközben a líbiai belügyminisztérium fegyverviselési engedélyt bocsátott ki a szervezet munkatársai számára, akik Metri látogatását készítették elő al-Baidában.

A Kadhafi-rendszer 2011-ben történt megdöntése óta mindennaposak a támadások és az emberrablások Líbiában, a célpontok gyakran külföldi diplomaták, nemzetközi szervezetek alkalmazottai. Szerdán a Nemzetközi Vöröskereszt egyik helyi vezetőjét lőtték agyon ismeretlen fegyveresek a fővárostól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városában.
A humanitárius szervezet szóvivője csütörtök délután bejelentette, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt a merénylet hírére ideiglenes felfüggesztette líbiai tevékenységét. “Ideiglenesen felfüggesztettük a tevékenységünket, hogy értékeljük a helyzetet, de nem fogunk teljesen kivonulni az országból” – közölte David-Pierre Marquet.

Líbiában két és fél évvel Moammer Kadhafi uralmának megdöntése után sem hajlandók letenni a fegyvert a korábban a diktátor katonái ellen harcoló különböző fegyveres csoportok, és ezzel elismerni a biztonsági erők kizárólagos törvényességét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez