A Nagy Barát nagyban játszik– Nigériában kínai hitelből lesz reptéri vasút

Nigéria, Abudzsa – Kína összesen 1,1 milliárd dollárnyi hitelt ajánlott fel Nigériának infrastrukturális projektek megvalósítására. A nigériaiak ebből a pénzből repteret és vasútvonalat építhetnek. Emellett fejleszthetik az ország kommunikációs hálózatát.

 

A tervek szerint a hitelből épülne meg a fővárost, a külvárosokat és a repteret összekötő vasút. A projekt a becslések szerint  500 millió dollárba kerül. Egy másik projektben pedig Nigéria internetes hálózatát fejlesztenék tovább. Az ehhez szükséges hitelfeltételekről egyébként már megállapodtak a felek és a papírokat is aláírták. A fejlesztéseket körülbelül 100 millió dollárból hajtanák végre. A hitel 20 évre szól, 2,5%-os kamattal.  A hitel törlesztését pedig csak hét év múlva kell elkezdeni – közölte a nigériai pénzügyminisztérium. A harmadik projekt, az abudzsai, az enugui, kanói és a port harcourti repülőtér bővítése lenne. Mind a négy repülőtérre új terminálokat építenének. A repülőterek többsége ugyanis elavult, még a 60-as és 70-es években építettek őket.  A kínaiak 500 millió dolláros hitelt hajlandóak adni a projekt megvalósítására.

Különös viszont, hogy Kína nigériai nagykövetsége nem adott ki tájékoztatást az ügyben.

A mostani hitelnyújtás is azt mutatja, hogy Nigéria és Kína között egyre jobban elmélyülnek a gazdasági kapcsolatok. Kína már eddig is több vasútvonal és autópálya projektben és részt vett a nyugat-afrikai országban. De az együttműködés nem teljesen zökkenőmentes. Több hasonló projekt megszakadt korrupciós vádak miatt.

Kína rohamtempóban terjeszkedik Afrika ásványkincsekben gazdag országaiban és több államnak is nyújtott már kedvező hiteleket. Emellett több infrastrukturális projektekben is részt vett.  Nigéria az afrikai kontinens elsős számú olajtermelő országa. A kínaiak pedig terjeszkedni szeretnének a nigériai olajszektorban.

Kínai munkások segítettek a moribundi autópálya-hálózat megépítésében Nigériában. Emellett számos más utat is építettek már az országban. 2006-ban Olusegun Obasanjo elnök nyolcmilliárdos megállapodást kötött a kínaiakkal, hogy hozzák rendbe az ország autópályáit, amelyek rendkívül rossz állapotban voltak.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez