Youssou N’Dour, Nyugat- Afrika, Szenegál! Kezeket a magasba!

2014. Július 19, Veszprém, Szentháromság tér. Az eredetileg 21 órára tervezett koncert késve kezdődik, de ez senkit sem zavar, a nézősereg elégedetten szemléli a színpadi díszlet-szerű, lenyűgöző történelmi tér körüli tornyokat, épületeket, oszlopokat.

A 14 tagú zenekar szinte berobban, pörgős afrikai dallammal kezd. Youssou N’Dour még színpadra sem lépett, de a közönség már tapsol és mosolyog. Erről az időnként ceremóniamesterként felbukkanó tarka-barka ingű, csupaszív dobos gondoskodik, aki megnyerő stílusával egy pillanat alatt tapsra bírja a több ezres tömeget. A mókamester a koncert során többször is elkurjantja: „Youssou N’Dour, Nyugat-Afrika, Szenegál! Kezeket a magasba!”

Jó dolog, hogy ezt a kis rövid üzenetet szajkózza Európa-szerte, hiszen az afrikai popzene nem mindennapi, szerethető, élvezhető muzsika, amely jót tesz a léleknek és a szívnek. Youssou N’Dour, Szenegál egykori kulturális minisztere, jelenlegi államtitkára tökéletes nagykövete a szenegáli zenének, mellyel nemcsak az afrikai zenét, hanem saját országát, és az egész nyugat-afrikai régiót népszerűsíti világszerte. Modern hangszerekre megálmodott hagyományos afrikai ritmusai, különleges, több oktávot átfogó hangja, könnyed, dinamikus és szimpatikus előadói stílusa Párizstól Veszprémig közönségsikert arat.

A You-nak is becézett előadó már az anyatejjel szívta magába a művészetet és a zenét. Az 1959. október 1.-én, a szenegáli fővárosban, Dakarban született énekes édesanyja ugyanis egy hagyományos történetmesélő, énekes, úgynevezett griot volt. Így eshetett meg, hogy You már 11 éves korában színpadra állt. You sokat tett a szenegáli popzene, azon belül a mbalax zene és tánc népszerűsítéséért. Wolof nyelven a mbalax azt jelenti: ritmus. A Gambia és Szenegál nemzeti táncaként is számon tartott mbalax zene és tánc nem könnyű mutatvány: a sabar dobbal vezetett ritmus gyors ütemváltásait, megállásait az ügyes táncosnak a dobszóval szimbiózisban, gyorsan le kell tudnia reagálnia. A mbalaxból a közönség is jócskán kapott ízelítőt, hiszen több alkalommal felbukkant egy szenegáli hagyományos öltözetet viselő táncos, aki akrobatikus elemekkel és mbalax tánccal szórakoztatta a közönséget. Az úgynevezett beszélő dobon játszó zenész is több szóló részt kapott. A különleges dobot hónalj alatt tartva egy görbe dobverővel szólaltatják meg. Nyolc hangtartományban ad ki hangokat, attól függően, hogy milyen erősen fogják le a köteleket felkarral.

IMAG0590

A koncert csúcspontja talán a mindenki által ismert 7 seconds sláger felcsendülése volt. Youssou N’Dour lehengerlő élő előadása és tiszta hangja felülmúlta a stúdió környezetben rögzített eredeti slágert is. Nagy tetszést aratott az is, amikor Nelson Mandeláról, vagy az „új Afrikáról” énekelt. Utóbbiban csak dob és szintetizátor kísérte. A búcsúszámban, amely a boldogságról szólt, a szenegáli énekes a közönséggel énekeltette a refrént: I am happy! Az afrikai zenétől kapott eksztatikus hangulatú koncert boldogságfelhővel ért végett.

Aki pedig részt vett a koncerten, még boldogabb lehet, ha nem dobja el jegyét, hanem jegyének hátulján található sorszámát feltölti az Utazz Afrikába Utazási Iroda és a VeszprémFest közös játékának facebook oldalára, hiszen a nyertesek az utazzafrikaba.hu felajánlásából 2014. november 4-15 között kedvezménnyel vehetnek részt a szenegáli Száhel Zenei Fesztiválon, továbbá ingyenes dob-órát és afrikai ajándékcsomagot is nyerhetnek.

A játék linkje: https://www.facebook.com/VeszpremFestOfficial/app_246312942229474

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez