Nemzeti gyász Franciaországban az algériai gép katasztrófája miatt

54 utas francia volt az Air Algérie gépén, amely Mali felett zuhant le a fedélzetén 118 utassal. Mindenki meghalt. A nemzeti gyászt, melyet hétfőn tartanak, Francois Hollande köztársasági elnök jelentette be.

Bár a fekete dobozt megtalálták még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy mi okozta a gép katasztrófáját közel Mali és Burkina Faso határához. A leginkább valószínű az, hogy homokvihart észleltek a baleset környékén. A pilóta jelezte a homokvihart, és azt mondta, hogy igyekszik azt kikerülni.

Párizsban ülésezett a válságstáb a gép katasztrófája miatt. Nem zárható ugyanis ki, hogy terrorakció történt. Ez pedig összefügghet azzal, hogy Franciaország néhány afrikai állammal együtt nagyszabású offenzívát indított a terrorizmus ellen Nyugat-Afrikában. Francois Hollande elnök nemrég járt a térségben, és megerősítette: marad a több mint 3000 francia katona, és folytatják az átfogó hadműveletet az iszlamista terrorizmus ellen egész Nyugat-Afrikában.

A terület valaha Franciaország gyarmata volt, ezért Párizs különleges felelősséget érez Nyugat-Afrika biztonságáért. Franciaország azt szerette volna, ha az Európai Unió is részt vállal ebben, de az EU más tagállamai egyáltalán nem lelkesedtek azért, hogy belekeveredjenek Nyugat-Afrika zavaros törzsi és vallási háborúiba, amelyek az iszlamista terrorizmussal kombinálva szinte megoldhatatlan probléma halmazt jelentenek a koldusszegény államok számára Nyugat-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez