Rengeteg külföldi menekül Líbiából

Javában folyik a külföldiek kimenekítése a káoszba süllyedt észak-afrikai országból, ahol gyakorlatilag elszabadult a pokol.

A görög vezetés jelezte, hogy bezárják nagykövetségüket az országban és az összes diplomatájukat hazarendelik. A görög kormány egy hajót is küldött Líbiába, hogy az ott tartózkodó állampolgáraikat és más külföldieket elszállítsanak. Az evakuálást görög katonák is segítik. A görög védelmi minisztérium pedig két csatahajót is küldött a menekülteket elszállító hajó védelmére.

Közben a spanyol kormány is jelezte, hogy haza rendelik diplomatáikat Líbiából, de a nagykövetséget a rossz biztonsági helyzet ellenére nem zárják be. Egy ügyvivő diplomata továbbra is az országban fog tartózkodni. A spanyolok még a hét elején egy katonai repülőgéppel 60 spanyol állampolgárt menekítettek ki Líbiából.

A kínaiak is elkezdték evakuálni az országban dolgozó munkásaikat. A kínai menekülteket Máltára szállítják, ahonnan repülőgéppel térnek majd vissza hazájukba. A máltai hatóságok jelezték, hogy felkészültek a menekült áradatra és egy krízis központot is felállítottak. A kínai vezetés egyébként még májusban elkezdte a kínai vendégmunkások hazahozatalát Líbiából. Akkor körülbelül ezer kínai állampolgárt szállítottak el Líbiából. A kínaiak információi szerint körülbelül 1100 állampolgáruk tartózkodik még az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez