Baráti hitel, baráti feltételekkel – Niger kölcsönt kért Kongótól

Niger, Niamey – Niger 50 milliárd (CFA) frankot kért kölcsön a Kongói Köztársaság kormányától, hogy fedezni tudja az állam megemelkedett költségeit – mondta a nigeri pénzügyminiszter.

A kongói kabinet az 50 milliárd (CFA) frankot 10 éves futamidőre és 4%-os kamattal adta kölcsön a nigeri kormánynak. A kölcsönről szóló megállapodást Gilles Baillet, nigeri pénzügyminiszter írta alá, megjegyezve, hogy a feltételek rendkívül kedvezőek. A nigeri kormány idén már kétszer is „belenyúlt” a költségvetésbe, jelentősen megnövelve a kiadásokat.

Issoufou Mahamoudou nigeri elnököt lassan egy éve nevezték ki az ország élére, akkor azt ígérte, hogy az elkövetkezendő öt évben 6 ezer milliárd (CFA) frankot fognak költeni az ország oktatási rendszerére, az egészségügyre, a mezőgazdaságra, az infrastruktúrára és munkahelyek teremtésére.  Emellett a szegénységet is vissza szeretnék szorítani.

Kormányának viszont számos nehézséggel kellett szembe nézni. Az országban nemrég élelmiszerhiány lépett fel a líbiai háború miatt, rengetegen menekültek át a szomszédba. Az élelmiszerkészletek pedig vészesen megcsappantak. Niger emellett Mali északi régiójával határos, ahol az év elején lázadás tört ki és az óta a radikális iszlamisták ellenőrzik a térséget, ami  – finoman szólva- nyugtalanítja a nigeri vezetést. A romló biztonsági helyzet miatt Niger kénytelen volt költségvetési kiadásának harmadát az ország biztonságára költeni.

Niger gazdaságának húzóágazata az uránbányászat. Emellett nemrég olaját is találtak az országban, amit a kínai kormánnyal közösen termelnek ki. A becslések szerint Nigernek 650 millió hordónyi olajtartaléka van. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez