Porondon Angola az ELTE Portugál Tanszékén

Budapest – Angola történelmével, nemzeti hősével, a portugál nyelvvel és az angolai-magyar kapcsolatokkal ismerkedhettek meg azok a diákok és érdeklődők, aki részt vettek az ELTE Portugál Tanszékének angolai előadásán. Az eseményen többek között az angolai nagykövet asszony, Lizeth Pena, a portugál tanszék vezetője, Prof.Dr. Rákóczi István, és a Hungarian Trade and Cultural Center, vagyis a HTCC hálózat vezérigazgatója, Szerbin Éva is megismertette munkájával a közönséget.

– Ez az esemény különös jelentőséggel bír, hiszen Agostinho Netót, a független Angola első elnökét és nemzeti hősét ünnepeljük. Emellett örülünk, hogy egy ilyen előadás sorozattal tudjuk még inkább elmélyíteni az angolai-magyar kapcsolatokat, amik amúgy is kiválóak. Magyarország sokat tud segíteni nekünk oktatási és mezőgazdasági területen, de a kulturális kapcsolataink is erősek – mondta Lizeth Pena nagykövet asszony, aki mellett az ELTE portugál tanszékének vezetője is üdvözölte a kezdeményezést.

Dr.Arlindo Isabel a luandai Agostinho Neto Egyetemről és H.E. Lizeth Pena Angolai nagykövetasszony

– Úgy gondoltuk, hogy épp itt az ideje annak, hogy Brazília mellett az afrikai portugál nyelvű országokra is felhívjuk diákjaink figyelmét, és megismertessük velük a magyar-angolai történelmi kapcsolatokat, amik bár a ’80-as, ’90-es években kicsit megkoptak, most végre a magyar külgazdaság is újra felfedezett magának – árulta el Prof.Dr. Rákóczi István.

Szerbin Éva az AHU nemzetközi kapcsolatok szakreferense

Szerbin Éva az AHU nemzetközi kapcsolatok szakreferense

Az előadások között a hallgatóság többek között az afrikai HTCC hálózattal is megismerkedhetett.

– A Hungarian Trade and Cultural Center-ek, vagyis Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központok legfőbb célkitűzése az, hogy mind az üzleti életben, mind pedig kulturális téren segítse, támogassa az idegen országokba érkező magyarokat. Egyfajta inkubátor házként működünk, jelen vagyunk már Marokkóban, Ugandában, Ghánában, Malawiban, és hamarosan Gambiában is megnyitjuk irodánkat, és még nem kizárt, hogy Angolában is fogunk – mondta bizakodóan Szerbin Éva.

{youtube}nh7LXEq_Ek4{/youtube}

 

DSCF0029

DSCF0009

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez