Egyiptom biztonsági határsávot hoz létre a Gázai övezet és a Sínai-félsziget között

Az egyiptomi hadsereg szerdán megkezdte a Gázai övezettel határos területek kiürítését, hogy biztonsági zónát hozzanak létre a Hamász palesztin radikális szervezet irányította körzet és a Sínai-félsziget között.

 Emberek százainak kellett elhagyniuk lakóhelyüket a határ térségében, miután a kormány a szerdai kabinetülésen elrendelte a terület kiürítését. Kairói tisztségviselők szerint a lépés célja, hogy megakadályozzák a fegyveresek és a csempészek átszivárgását Gázából.

Az előző héten két robbantásos merénylet is történt a határ közelében, ezekben legalább 33 egyiptomi katona vesztette életét és sok megsebesült. Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő emiatt három hónapra szükségállapotot rendelt el az Észak-Sínai kormányzóság egyes részein.

A tájékoztatás szerint Rafah határvárosban a tervezett 880-ból eddig 62 lakóházat adtak át a hadseregnek. A hatóságok tervei szerint Rafahban mintegy tízezer embernek kellene elhagynia az otthonát. Szemtanúk szerint a városba szerdán páncélosokat és buldózereket vezényeltek, amelyek készen állnak az épületek elbontására.

Egy helyi lakos szerint kárpótlásként elvileg három opció közül választhatnak: vagy pénzt kapnak, vagy egy lakást egy közeli településen, vagy pedig egy darab földet, amelyre építkezhetnek. Minden egyes elköltöztetett család 900 egyiptomi fontos (30500 forintos) kezdeti támogatásban részesül, amelynek a kormány szerint elegendőnek kell lennie három havi bérleti díjra.
A térség lakosai elmondták: felszólították őket, hogy pakoljanak össze és hagyják el az otthonukat, eddig azonban semmilyen támogatást nem kaptak. “Az emberek sokkos állapotban vannak és tehetetlenek” – mondta egy férfi, aki a közeli Sejk-Zuvejid településen lakik.

A tervek szerint egy 13 kilométer hosszú és 500 méter széles elválasztó sávot hoznának létre a félsziget északkeleti részén. Az épületektől, fáktól és alagutaktól megtisztított ütközőzónába egy 40 méter széles és 20 méter mély vizesárkot létesítenének, és az egész területet kamerákkal figyelnék meg.

A hatóságok a múltban már többször megkísérelték a zóna kiürítését, a széles körű tiltakozás miatt azonban végül mindig visszakozásra kényszerültek. Először 2007-ben, a Hamász hatalomra kerülése után merült fel az elválasztó sáv kialakításának az ötlete.

Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly júliusi elmozdítása óta az észak-afrikai országban felerősödött a különböző dzsihadista csoportok jelenléte, s a helyzet tovább romlott a szomszédos líbiai központi hatalom szétesésével. Egyiptomban nemrég hallatott magáról a Szíriában és Irakban jelentős területeket uraló Iszlám Állam dzsihadista milícia is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez