Fontos amerikai vendég Kairóban

William Burns az első magas rangú amerikai diplomata, aki Morszi bukása után Egyiptomba látogat. Az USA évente 1,5 milliárd dolláros segélyt nyújt Egyiptomnak.

Az Egyesült Államok arab szövetségesei: Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Kuvait összesen 12 milliárd dollárt ígértek az ideiglenes egyiptomi vezetésnek. Mindez megkönnyíti az új ideiglenes kormány dolgát. A kabinet élén és a pénzügyminiszteri poszton olyan közgazdász áll, aki az Egyesült Államokban végezte a tanulmányait. A külügyminiszter egy olyan egyiptomi diplomata lett, aki korábban hazája washingtoni nagykövete volt.
Mindeközben Morszi hívei Amerika-ellenes jelszavakkal tüntetnek az utcán. Az amerikai nagykövetasszony fényképét vörös festékkel áthúzták és azt írták alá: “Takarodj, boszorkány!” Anne Patterson veterán amerikai diplomata, korábban Pakisztánban volt nagykövet.  A kairói katonai hatalomátvételben a hírek szerint nagy szerepe volt.

Al Sissi tábornok, a hadsereg főparancsnoka vasárnap a tisztek egy csoportja előtt azzal indokolta meg a katonai hatalomátvételt, hogy Morszi elnök elveszítette a nép bizalmát. “Azt javasoltam neki, hogy írjunk ki népszavazást! Ha a nép őt támogatja, akkor maradhat, ha nem akkor lemond! Morszi ezt elutasította! Így nem maradt más hátra, a hadseregnek lépnie kellett!”- indokolta Morszi letartóztatását a hadsereg főparancsnoka. Al Sissi tábornok ugyanakkor állást foglalt a demokrácia mellett. Olajágat nyújtott a Muzulmán Testvériségnek: lépjen be a kormányba!

“A fickó hazudik a katonáknak vagy minket néz hülyének. Mi nem látunk mást, mint hogy önkényesen letartóztatják a vezetőinket és a katonák lőnek a tüntetőinkre.”- kommentálta Al Sissi tábornok beszédét a Muzulmán Testvériség szóvivője. Egyidejűleg a Muzulmán Testvériség más vezetői elismerték, hogy tárgyalásokat folytatnak a hadsereggel, de jelenleg ezek a megbeszélések holtponton vannak.
Az Al Nour nevű szalafista szervezet közölte: nem támogatja a kormányt, de nem is lép fel ellene! Nem kíván találkozni William Burns-szel, az amerikai külügyminiszter-helyettessel, aki megpróbál kiutat keresni abból a válságból, amely Morszi elnök letartóztatása nyomán kialakult Egyiptomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez