Líbiában parlamenti választásokat írtak ki júniusra

Líbiában a legfelsőbb választási bizottság parlamenti választásokat írt ki kedden június 25-re, miután az országban hirtelen elmélyült az évek óta instabil politikai helyzet válsága.

 A bejelentés időben egybeesett a parlament titkos helyen tartott ülésével, amelyen Ahmed Majtik megbízott miniszterelnök egy hetet kért az egységkormány megalakítására. Az ülést azért kellett titkos helyen megtartani, mert vasárnap fegyveresek megtámadták a parlament épületét, és félő volt, hogy az eset kedden megismétlődik.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy vasárnap éjjel a támadó fél, az úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereg bejelentette, felfüggeszti az ország ideiglenes törvényhozásának működését, és a hatáskörét az alkotmányozó gyűlésre ruházza át.

A káosz miatt több ország bezárta Tripoliban működő nagykövetségét, a szomszédos Algéria pedig a közös határt is lezárta. A fővárostól északra Miszrátából érkező iszlamista fegyveresek gyülekeznek, akiket az iszlamista többségű parlament hívott segítségül, délről Halifa Haftar nyugalmazott tábornok Líbiai Nemzeti Hadserege készül a benyomulásra a “terrorista csoportok” ellen.

Az amerikai külügyminisztérium kedden felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, és tárgyalásokon keressenek megoldást. Jennifer Psaki szóvivő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok “nem támogatja Haftar tábornokot”, és mostanában nem is álltak érintkezésben vele.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez