Üzleti és közérdek az ugandai mezőgazdasági beruházásban

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ kampalai irodája által kezelt Helios Agro beruházásban gyönyörűen keveredik az üzleti- és a köz- érdek.

 

 

 

 

 

 

 

A Luwero megyében, Kapeeke településen megindított mezőgazdasági mintatelep jelenleg az első fázis befejezésénél tart. Raktár épület, recepciós és kisebb tároló egység, továbbá iroda-és lakóegységek kialakítása folyik. A géppark (termény-szárító, héjazó, daráló) beüzemelése november végén kezdődik majd a tervek szerint. Az első magyar agrármérnök, Máthé Attila is a helyszínre érkezett, aki a telep működtetéséért lesz felelős. A következő két hétben hatalmasat változik majd a terület képe, mivel az épületek és a tereprendezés is kezdi elnyerni a végső formáját.

A „száraz” tervezés és kemény munka mellett is nagy figyelmet fordítanak a magyar szakemberek a közösséggel való együttélés és az afrikai vidékfejlesztésének problémáira. Egyfajta szimbiózist próbálnak teremteni a külföldi beruházás technológiáinak bevezetése, felépítése és a helyi lakosok infrastrukturális szükségleteinek ellátására.

A terület kiválasztását követően, mint új és jó szomszédok, bemutatkoztak a helyi „jegyzőknek” és polgármestereknek, akikkel megosztották a fejlesztési terveiket és információkat gyűjtöttek a környék igényeiről. A felmérések alapján már az első lépcsőben úgy alakították ki a telep vízellátási pontjait, hogy a környék lakosainak is legyen legalább egy vízvételi pontja, mivel itt is nagy gond a tiszta víz elérése. Közegészségügyi alapfeltétel lenne minden településen a közkutak létrehozása, de erre Afrikában még csak próbálkozások vannak.

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC), a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a beruházó Helios Agro LTD. egy közkutat épített saját területen a Kapeeke közösségnek, ami felváltotta az esővíz pocsolyákat és egyéb környékbeli egészségtelen, alkalmankénti vízfolyásokat. A kút hivatalosan még nincs átadva, de a közösség, legtöbbjük fiatal és gyermek, már örömmel használja a kristálytiszta vízvételi lehetőséget. A közelben kb. 2 km-re egy romos iskola található, amelynek nincs saját kútja, így onnan is idejárnak friss vízért. A sikeren felbuzdulva újabb kutak építését tervezik megvalósítani a közeljövőben, amivel segíthetik, támogathatják a helyi közösségek életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez