Lezuhant egy vadászgép Szomáliában

A kenyai légierő vadászgépe éppen bevetésről tért vissza, amikor váratlanul lezuhant Kismayu közelében.

A Kenyai Védelmi Erők (KDF) szóvivője azt közölte, hogy a vadászgép műszaki hiba miatt zuhant le, és a pilótának még sikerült időben katapultálnia. Arról viszont nem adott információt, hogy pontosan milyen típusú gép járt szerencsétlenül, és milyen küldetésen vett részt. Az incidens után a szomáliai al Shabab lázadó szervezet azonban kijelentette, hogy a vadászgépet ők lőtték le egy föld-levegő rakétával, miután az bombázta Bulaguduud települést. A pilóta pedig életét veszítette – tette hozza Sheikh Abdiasis Abu Musab, az al Shabab katonai szárnyának állandó szóvivője.

Mark Schroeder, a Stratfor afrikai elemzője szerint nem kizárt, hogy az al Shabab rendelkezik olyan rakétákkal és eszközökkel, amelyekkel képes repülőgépeket és vadászgépeket lelőni, de tudomása szerint eddig még soha sem vetettek be ilyen típusú fegyvereket a lázadók.

Egy éve az amerikai légierő egyik drónja zuhant le Szomália déli régiójában, és akkor a lázadók szinték azt állították, hogy a pilóta nélküli repülőgépet ők lőtték le egy rakétával. Az amerikai vezetés azonban mind a mai napig nem hozta nyilvánosságra azt a jelentést, amelyből kiderülne: valójában mi okozta a felderítő feladatokat végző robotrepülőgép vesztét.

A kenyai vezetés nemrég ismét átfogó offenzívát indított az al Shabab ellen, miután a radikális iszlamista lázadószervezet pár napja 60 ártatlan embert végzett ki Kenya északi részén. A kenyai elnök a mészárlás után kijelentette, hogy nem tűrik tovább az al Shabab fenyegetését, és készek véglegesen leszámolni velük. A kenyai és az AMISOM csapatok küldetését azonban nagyban nehezíti, hogy a lázadók nem vállalják a nyílt összecsapást, és inkább lesből támadnak, vagy ártatlan civilek ellen elkövetett merénylettekkel próbálják felhívni magukra a figyelmet.

Kenya egyébként 2011 óta állomásoztat katonákat Szomáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez