Nap, szél, olaj – Marokkó az energia nagyhatalom?

Marokkó, Rabat – A szélre és a Napra alapozná energia felhasználásának meghatározó részét Marokkó 2020-tól. Az ország most nyolcvan százalékban függ a szénhidrogén importtól, ezt szeretnék radikálisan csökkenteni a következő hét évben.

 

A megújuló energiák hasznosítása nem új elképzelés Marokkóban. Egy évtizede már indítottak egy nagyszabású programot a szél és a Nap energiájának kiaknázásra. Ebből eddig 720 megawattnyi energiatermelés valósult meg. A szakemberek számítása szerint a 350 kilométer hosszú tengerparton munkára fogható szélenergia 6000 megawatt. A napenergia még ennél is több. A rabati kormány ambiciózus tervei között a legfrissebb, hogy 2020-ra zöld energiából évente 4000 megawattnyit állítanak majd elő. Ezzel a villamos energia 42 százalékát megújuló források biztosítják majd.

Mindeközben egy ausztrál társaság szerint Marokkó lehet a következő évtizedek nagy olajbányája. A Pura Wida Energy több helyen is végez kutatófúrásokat az országban, jelentésük szerint csak a Mazagan mezőn 3.2 milliárd hordó olajat rejt a föld. A kormányzat azonban egyelőre rendkívül óvatosan kezeli a fekete aranyról szóló híreket. Hasonló bejelentések ugyanis az elmúlt egy évben többször is napvilágot láttak, egyelőre kézzelfogható eredmény nélkül. A kormány óvatosságát az is erősíti, hogy 2000-ben egy hasonló hangzatos bejelentésről napok alatt kiderült, hogy csak a hírlapi kacsa.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez