Ukrajna amerikai pénzügyminisztere: nem hibázhatunk!

Mindig is ukrán voltam, de most már ukrán állampolgár is vagyok- mondta Jaresko asszony, aki Chicagóban született és sokáig amerikai diplomata volt Kievben. Jelenleg ő Ukrajna pénzügyminisztere, akinek ki kell húznia az országot csődközeli állapotából.

Az IMF 17,5 milliárd dolláros hitelcsomagja jó kiindulópont- mondta Jaresko asszony a Bloomberg hírügynökségnek. A Nemzetközi Valutaalap ugyanis garanciát jelent a külföldi befektetőknek. Akiknek különben nem sok okuk lenne az optimizmusra: amióta kitört a háború Ukrajna és a szakadárok között, az ország GDP-je 20%-át elveszítette. Az ipari termelés egy év alatt 21%-al csökkent, a dollárhoz képest a hrivnya 69%-al ér kevesebbet mint egy évvel korábban. Ukrajna devizatartalékai 20,4 milliárd dollárról 7 milliárd dollárra csökkentek!
Közben pedig a hadsereg új korszerű fegyvereket kér, de Jaresko pénzügyminiszter tudja a legjobban: nincs miből. 40 milliárd dolláros adósságot hagyott ránk a Janukovics rendszer- magyarázza az amerikai miniszter asszony a Bloomberg hírügynökségnek.
Jaresko édesapja Poltavában született még a szovjet időkben. A nácik a családjával együtt Németországba deportálták. Onnan nem tért haza hanem Amerikába ment. Ukrán nőt vett feleségül, három gyermekük született. Otthon angolul beszéltek, de a gyerekek jártak a hétvégi ukrán iskolába is. Így a miniszterasszony folyékonyan beszél ukránul még hogyha érezhető amerikai akcentussal is. Miután sikeresen elvégezte az egyetemet a washingtoni külügy szovjet osztályán vállalt munkát. Apja ezt nem értette: ösztönösen utálta az államot! Amikor Ukrajna független lett, akkor Jaresko asszony az egyike volt annak a nyolc amerikai diplomatának, akik létrehozták az USA nagykövetséget Kievben. Apja ezt sem értette: miért megy valaki vissza az amerikai gazdaságból a régi szegénységbe?
A diplomáciai szolgálat után Jaresko asszony egy amerikai befektetési cég kijevi irodáját vezette. Innen csábította el Porosenko elnök és Jacenyuk miniszterelnök. A hazafias értézeseire hivatkoztak. Jaresko asszony igent mondott, és azóta ő a pénzügyminiszter abban az Ukrajnában, ahol a gazdaság működése soha nem volt normális. Véget vethetünk a kleptokráciának.- hangsúlyozza Jaresko asszony, aki két gyerekét is Kijevben neveli. Férje, aki szintén ukrán-amerikai volt, elvált és visszatért az Egyesült Államokba. De Jaresko asszony kitart: nem hibázhatunk!- hangsúlyozza Ukrajna Chicagóban született pénzügyminisztere, akinek valóságos csodát kellene produkálnia ahhoz, hogy Ukrajna életképes és gazdaságilag működőképes ország legyen az Európai Unió és Oroszország határvidékén.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez