Ők a legbefolyásosabb orosz nők

Pár éve tart már Oroszországban a hagyomány, hogy összeállítják a száz legbefolyásosabb nő listáját Nőnap alkalmából. A korábbiakhoz képest nagy változás idén sem történt.

Már negyedik éve Valentyina Matvijenko, a Föderációs Tanács elnöke, Szentpétervár korábbi kormányzója vezeti a rangsort. A második helyen a Központi Bank elnöke, Elvira Nabiullina, a harmadikon pedig a miniszterelnök-helyettes Olga Gologyec végzett.

Az Echo Moszkvi rádió által közzétett listát egy több mint hatvanfős szakértői csoport állítja össze, amelyben van politikus, köztisztviselő, politológus és újságíró is. Az értékeléseket névtelenül adják le.

Ïðåçèäåíò Ðîññèè Âëàäèìèð Ïóòèí ïîñåòèë øîó íà ñîðåâíîâàíèÿõ Êóáêà è ×åìïèîíàòà Ðîññèè ïî õóäîæåñòâåííîé ãèìíàñòèêå.

Bár a száz nő között főleg politikusok vannak, az idei összeállítás mutat néhány érdekességet is. Vlagyimir Putyin állítólagos barátnője, a 31 éves Alina Kabajeva például az ötödik. Az egykori igen sikeres (2004-ben a ritmikus sportgimnasztika olimpiai bajnoka lett) tornászt 2008 áprilisában hozták hírbe az orosz elnökkel a Moszkovszkij Korreszpondent információi alapján. Bár ezt cáfolták, a sajtó újra és újra meglebbenti az ügyet, sőt sokak szerint tavaly miatta vált el az elnöki pár. Kabajeva egyébként hat évig volt a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselője, mígnem tavaly ősszel elfoglalta az orosz Nemzeti Médiacsoport vezetői posztját.

Alla_Pugacheva_2007

A Magyarországon is ismert táncdalénekesnő, Alla Pugacsova viszont a tavalyi hatodik helyéről a 19.-re csúszott le. A Millió rózsaszál című számmal híressé vált előadó ma már magánéletével hívja fel magára a figyelmet. Már 14 éve él együtt nála 27 évvel fiatalabb férjével, Makszim Galkinnal. Négy éve házasodtak össze, és egy béranya két éve szült nekik ikreket.

Kép: Valentyina Matvijenko és Vlagyimir Putyin (Europress/AFP), Alina Kabajeva és Vlagyimir Putyin, Alla Pugacsova (Wikipedia)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez