Szexizmus Oroszországban

Nem túl előnyös még manapság sem nőnek lenni Oroszországban – mutatott rá a Russia Beyond The Headlines híroldal. Bár egyértelműen érezhető a javuló tendencia, az orosz nők korántsem élvezhetnek azonos jogokat a nyugati kultúrában élőkkel.

“Az [orosz] férfiak megengedik maguknak, hogy bántó kifejezéseket használjanak, szexuálisan zaklassák a nőket, mocskos vicceket meséljenek és amennyiben, ezen megbántódnak, elkönyvelik humortalannak” – mondta el Szvetlána Feoktyisztova, orosz újságíró.

A jelenségnek természetesen számos oka van, amelyek nagy része visszavezethető az ország történelmére és a szovjet éra közösségi életére. Azonban maguk a nők sem segítenek hozzáállásukkal, Feoktistova szerint jelenleg egy kényelmes pozíciót tartanak maguknak fent.

“Egyértelmű, hogy vannak, akik a nőiségüket sokszor felhasználják arra, hogy elérjenek dolgokat. Nők millióinak nincs jelenleg szüksége a feminizmusra ebben az országban” – tette hozzá. Bár a helyzet valóban nehéz, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy Oroszország javuló tendenciát mutat a kérdésben. Mivel a korábbi helyzet siralmas volt, óriási a különbség a néhány évvel korábbi adatok és a mai hozzáállás között. Csupán az elmúlt kilenc évben megugrott azoknak az aránya, akik szerint egy nőnek is ugyanannyi joga van megválasztani, hogy mivel akar foglalkozni, milyen karrierbe akar kezdeni, mint egy férfinak (48%-ról 76%). Hasonlóak az arányok abban is, hogy  egy nő ugyanakkora fizetést kapjon ugyanazért a munkáért, mint a férfi kollégája, illetve a politikai életben is megilleti a nőket az egyenlő elbírálás.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a fentiek megvalósultak, de már a tény, hogy ekkora tömegek vettek 180 fokos fordulatot az ügyben, a lassú, de biztos javulást vetíti előre.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez