Az egyik ember szemete a másik bikinije

El tudja képzelni, mekkora mennyiségű műanyag szemetet hagyunk hátra nap mint nap? Főhősünk, Rajeesh igen, ugyanis ő Thilafishi lakója és vezetője. Ez egy „szemétsziget” a Maldív-szigeteken.

Naponta 300-400 tonna szemét kerül a szigetre. Ez az ország egyelten hulladéklerakó helye, ahol szó szerint hegységet alkot a sok szemét. Rajeesh néhány kupacot eléget belőle, de ezért az egészségével fizet. Egy kalandot kereső filmkészítő, Alison Teal mutatta be a férfit, akit arról is kérdezett, hogy milyen hatással van az egészségére a belélegzett füst. Ez 8:42-től látható a lenti videóban.

Teal küldetése az volt, hogy a világ tudomást szerezzen a pusztító műanyagszennyezésről a Maldív-szigeteken, miközben a Discovery túlélő showját forgatják. Ahogy a filmes magyarázza, a Maldív-szigetek a legmélyebben fekvő hely a földön, és különösen alkalmas arra, hogy az óceáni áramlatok onnét kiindulva az egész világot beszennyezzék.

„Ez nem egy Maldív-szigeteki probléma”- mondja Teal a The Huffington Post-nak. „Globális gond. Remélem, hogy a filmem segítségével az emberek rájönnek, milyen közvetlen hatása van a műanyagnak, és mindenki segíteni fog abban, hogy ezen változtassunk.”

Teal egyébként a műanyag újrahasznosításában is hisz. Erre példa az a bikini, amelyet újrahasznosított műanyagból készítettek.

„Nagyon remélem, hogy az emberek a fejükhöz kapnak, és rájönnek: valóban változtatni kell a dolgokon”- mondja Teal. Aki az ilyen kisfilmekkel, melyek a világ súlyos problémáit mutatják be, tehát Rajeesh történetével is, arra inspirálja a gyerekeket, szülőket, tanárokat, hogy aktívan legyenek részesei a problémák megoldásának. Ahogy ő mondja: „én vagyok a virtuális útlevél a világhoz.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez