Bíróság elé állítják Victor Jara Amerikában élő gyilkosát

Mégis bíróság előtt kell felelnie tetteiért annak a volt chilei katonának, akit azzal gyanúsítanak, hogy részese volt 1973-ban Victor Jara baloldali énekes, egyetemi tanár meggyilkolásának.

Egy amerikai bíró felhatalmazta az Egyesült Államok hatóságait, hogy megkezdjék Pedro Barrientos ellen a pert, aki azóta mát amerikai állampolgár és az Egyesült Államokban él. Victor Jara özvegye, Joan Jara és lánya, Amanda két éve indított eljárást Barrientos ellen egy floridai bíróságon, de eddig nem kaptak engedélyt arra, hogy külföldiként pereljenek egy amerikai állampolgárt.
Pedro Barrientos még chilei katonaként alaposan gyanúsítható a 40 évvel ezelőtt elkövetett gyilkossággal. A Pinochet puccs idején az énekest, ismert baloldali, kommunista aktivistát több társával együtt bezárták a santiagói stadionba és szemtanúk szerint megkínozták, majd meggyilkolták. Victor Jarát a puccs másnapján hurcolták el a santiagói műszaki egyetemről, ahol tanított. Meggyilkolása miatt már másokat is elítéltek Chilében, de a fő gyanúsított a most 66 éves egykori katona, Barrientos. Utóbbi már kérte az elévülés kimondását, de ezt megtagadták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez