Új kisebbség a világban – az ateisták

Minket gyűlölnek a legjobban Amerikában – állította a CNN műsorában az Amerikai Ateisták Szövetségének elnöke. Az FBI adatai nem támasztják alá ezt a nézetet, de tény: nem könnyű ateistának lenni Amerikában sem.

Bangladesben még nehezebb: három ember annyira összekaszabolt egy ateista bloggert, hogy a rendőrség csak a személyi igazolvány kép alapján tudta azonosítani a szerencsétlen Washiqur Rahmant. Egy hónappal korábban Aviti Roy ateista blogger ugyanígy végezte Banglades fővárosában Dhakában: őt bozótvágó késsel ölték meg. A Közel-Keleten több országban kockáztatja a börtönt, aki kijelenti, ő bizony nem hisz Istenben.  Ilyen nagy veszély az USA-ban nincsen. Az FBI adatai szerint a lakosság körülbelül 2%-a ateista, és az úgynevezett gyűlölt kisebbség ellen elkövetett merényletek csak 1%-a érinti az ateista közösséget. Míg a melegek helyzete sokkal rosszabb: az ő arányuk is körülbelül 2% az amerikai társadalomban, de a gyűlölet bűntények 13%-a irányul ellenük.
Mégis az Amerikai Ateisták szövetsége úgy érzi: a meleg házasság után az ateizmus lehet az új polgárjogi téma az Egyesült Államokban. Természetesen nem az alkotmányról van szó, hiszen az garantálja mindenkinek a teljes vallás szabadságot beleértve az ateizmust is. A probléma a társadalomban van: gyakran diszkriminálják azokat, akik a nyilvánosság előtt is vállalják, hogy ők bizony ateisták. Bizonyos válóperes ügyekben például a bíró gyakran dönt úgy, hogy az istenhívő szülő nevelje a gyereket, mert a vallás jó hatással van az ifjú nemzedékre. Miután az iszlamista terror megmutatta a vallási fanatizmus rémes következményeit, ezért az ateizmus kérdése újra aktuális lett az Egyesült Államokban. Lesz-e belőle széleskörű polgárjogi mozgalom? Isten tudja, de az Amerika Ateisták szövetsége mindenesetre mindent megtesz annak érdekében, hogy senkit ne érhessen hátrány amiatt az Egyesült Államokban azért, mert nem hisz Istenben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez