Műanyagzacskó nélkül Ugandában. Ma van a Föld napja

A Föld napja alkalmából elfogadott szabály elsősorban azokra a szatyrokra vonatkozik, amelyeket a vásárló az üzletekben a pénztárnál kap. A helyiek nagyon örülnek a kezdeményezésnek: a pozitív fogadtatást jól mutatja, hogy bár a törvény csak a boltokat érinti, a piacokon sem adnak nejlont a vevőknek. Háborgás viszont egyáltalán nincs, pedig korábban mindent szatyorban kaptak meg a vásárlók. Most viszont az eladók pedig még spórolnak is.

Az ugandai társadalom igen gyorsan tudomásul vette, milyen súlyos terhet ró a környezetükre, környezetünkre az, hogy évente nyolcmilliárd műanyagzacskó válik szemétté. Az USA Környezetvédelmi Irodájának statisztikája szerint a nejlonok száma 500 billió és 1 trillió között mozog a világon. Ráadásul a szatyrok nem csak a környezetet szennyezik: a szarvasmarhák, a kecskék és a juhok pusztulásának 70%-át az okozza, hogy megeszik a szemétben heverő műanyagot.

IMG_4207
A környező országokban is érzik a probléma súlyát. Tanzánia fontolgatja a zacskók minimális vastagságának meghatározását, Dar Es Salaam városa pedig már betiltotta az ingyenes szatyrok használatát. A Tanzániához tartozó Zanzibáron keresztül havonta mintegy 200 tonna szatyor halad át, és jut el Kelet-Afrikába.

Botswana 2006-ban határozott a műanyagzacskók betiltásáról, így kényszerítették a vásárlókat arra, hogy vagy vigyenek magukkal saját szatyrot, vagy vegyék meg a környezetbarát zacskókat.IMG_4205(1)
Eritreában már 2005-ben betiltották az ingyenes zacskók használatát, és büntetik azokat, akik terjesztik, vagy forgalmazzák ezeket. Érdekesség, hogy a „zacskómaffián” úgy akarnak rajtaütni, hogy a zacskót használó magánszemélyeket nem büntetik meg abban az esetben, ha elárulják, hogyan jutottak hozzá.

Ruandában a rendőrség megállítja azokat, akik műanyag szatyrokat cipelnek. Az áruházak világszerte önkéntesen ösztönzik a vásárlókat arra, hogy mondjanak le a zacskókról, vagy hozzanak egyet otthonról.

Könnyű, vékony, szinte észre sem vesszük. Csakhogy nagy mennyiségben pusztító hatással van a világunkra. Így az a gondolat, hogy ha bármikor vásárolni megyünk, újra felhasználható szatyrokat vigyünk magunkkal, olyan egyszerű és nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember nem is gondolja, mekkora hatása lehet.

Tegyünk egy jobb világért, bárhol is élünk a Földön!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez