10 tény, amit eddig nem tudtál a Föld Napjáról

Ma ünnepeljük a Föld Napját, tudják ezt kicsik és nagyok mindenhol. Sok mindent azonban még csak nem is sejtünk ezzel a mozgalommal kapcsolatban. Például mi köze hozzá Leninnek?

A ma már milliárdokat megmozgató rendezvény ötlete 1969-ben vetődött fel az UNESCO San Francisco-i konferenciáján. Először 1970-ben tartották meg a Föld Napját Egyesült Államokban. Nemzetközivé 1990-ben vált, 141 ország, köztük Magyarország csatlakozásával.

A kezdeményezést felkaroló amerikai szenátor, Gaylord Nelson tűzte ki április 22-re a Föld Napját. Azért választotta ezt a dátumot, mert nem ütközött semmilyen más nagy amerikai ünneppel. Arra azonban nem gondolt, hogy Lenin születésnapja szintén április 22-én van.

Hivatalosan 2009 óta nem is a Föld Napját ünnepeljük. Akkor ugyanis Evo Morales bolíviai elnök javaslatára az ENSZ a Földanya Nemzetközi Napjává nyilvánította április 22-t.

Himnusza is van a ma 45 éves mozgalomnak, ráadásul több is. Az első változat alapja Beethoven Örömódája volt, amelyre William Wallace írt szöveget 2010-ben. Később Abhay Kumar diplomata, aki egyben költő is, javasolta az UNESCO-ban, hogy legyen egy hivatalos Földhimnusz. Meg is írta, majd 2013-ban a bollywoodi színésznő, Manisha Koirala és a buddhista nővér, Ani Choying Drolma együtt adták elő.

Egymilliárdnál is többen ünnepelték a Föld Napját 2010-ben. Több mint 180 ország vett részt a 40. alkalom programjain. A rekordszámok elérésében nem kis szerepet játszott az igehirdető Facebook.

Hírességek is szívesen tesznek a Földért. Jessica Alba amerikai színésznő szervezete (The Honest Company) például a naponta használt vegyszerekkel kapcsolatos információkat tárja fel. Leonardo DiCaprio pedig az ENSZ-ben tartott korábbi beszédében megígérte, hogy környezetbarát lakhelyet épít Belize -i magánszigetén.

A Disneynature stúdió dokumentumfilmet készített 2009-ben a világnap alkalmából. A Föld című alkotás látványos felvételekkel azt mutatja be, hogyan hat a globális felmelegedés az állatokra.

Tömegakciókat is rendeznek április 22-én a világ különböző pontjain. Három évvel ezelőtt például több mint százezren bicikliztek Kínában, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást.

Növényeket is ültetnek. Afganisztánban például 28 millió fát 2011-ben. Panamán pedig száz veszélyeztetett orchideafajtát, hogy megvédjék őket a kipusztulástól.

Tavaly a NASA szelfi-kampányt indított. Az amerikai űrkutatási központ munkatársai arra kérték az internetezőket, hogy kültéri fotóikat a #GlobalSelfie alatt posztolják. Ők pedig azokból megalkották a Föld mozaikképét.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez