Kúrálja másnaposságát és kezelje a szemét ókori egyiptomi receptekkel

A kutatók egy ókori Egyiptomból származó papirusz tekercsen találták meg a másnaposság enyhítésére szolgáló receptet, amely anno görög nyelven íródott. A szakértők azóta lefordították és publikálták is az irományt, amely az alexandriai babér leveleit ajánlja a „részeges fejfájás” kikúrálására.

Bernard Grenfell és Arthur Hunt közel egy évszázada több mint 500 ezer ókori egyiptomi papirusztekercset talált az oxyrhynchusi ásatások során. A felbecsülhetetlen értékű leletek feldolgozása megtalálásuk óta tart, amelyekből azóta 80. tanulmánykötetet publikáltak már a tudósok. A legutóbbi kötet nemrég jelent meg, amely 30 ókori orvosiszöveget mutat be, amelyek között megtalálható a másnaposságra nyújtó „gyógyír” is. A fordítás alapján az ókori egyiptomiak az örökzöld alexandriai babér leveleit alkalmazták az ”részeges fejfájás” kikúrálására. A recept szerint a babérleveleket először össze kellett főzni, majd összefűzni, amit ezután nyakláncként viseltek. Az ókori tekercsekből azonban nem sikerült kideríteni, hogy a növényi nyaklánc kúra valójában hatásos volt-e a másnaposság enyhítésére.

Az ókori leírások közül további érdekességek is fellelhetőek, ilyen például a szemkezelése, amire már akkor több tucatnyi módszerrel áltak elő az ókori egyiptomi orvosok. A csipásodásra szemtisztitó vizet alkalmaztak, amit több tucat alkotóelemből állítottak össze. Az ókor szemcseppek antimon-oxidot, fehér ólomércet, rézdarabkákat, esővizet, máklevelet, rózsát, keményítőt, gumiarábikumot és kelta nárdusolajat tartalmaztak. Az ókori egyiptomi orvosok azonban nem riadtak vissza a szemműtétektől sem. A papirusztekercseken egy személyes beszámolóra is felfigyeltek a kutatók, akinek irritáció miatt kifordult a szemhéja, ezért kellett műteni. Mivel akkoriban még nem találták fel az érzéstelenítést, a műtét minden bizonnyal rendkívül fájdalmas lehetett. A leírások közül a fekélyre, a fogproblémákra, aranyérre, emésztési problémákra és számos más egyéb betegség gyógyítására is találták feljegyzéseket a kutatók.

A kutatók szerint a most megjelent új kötet az eddig legrészletesebb, amit az ókori orvoslásról készült. A papiruszokon különösen érdekes, hogy rendszeresen utalnak a görög tudósok ismeretanyagára. Így bizonyossá vált, hogy az ókori egyiptomi Oxyrhynchus lakosai teljesen magukévá tették a hellenisztikus kultúrát, miután Nagy Sándor meghódította Egyiptomot és a Közel-Keletet. A több mint 100 éve megtalált eredeti papirusztekercseket jelenleg az Oxfordi Egyetem könyvtárában őrzik.

Forrás: MTI

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez