„Drága” barátom-a tanzániai elnök esete a hotelmágnással

Tanzánia, Der es Salaam – A WikiLeaks által kiszivárogtatott titkos amerikai nagykövetségi jelentésekből kiderült, hogy a tanzániai elnök nagy értékű ajándékokat fogadott el egy befektetőtől. Ráadásul a befolyásos üzletember 1 millió dollárt adományozott az elnök pártjának, a lassan több mint 30 éve hatalmon lévő CCM-nek.

 

 Az amerikai táviratok szerint Ali Albwardly bőkezűen bánt a tanzániai elnökkel, Jakaya Kikwetével. A hotelmágnás saját költségén utaztatta a politikust Londonba, ahol méregdrága, divatos luxus öltönyöket vásárolt az elnöknek. Albwardly egyébként a Kempinski szálloda kelet-afrikai láncának volt a tulajdonosa. A cég nemrég vonult ki a térségből, de az arab üzletembernek még mindig vannak érdekeltségei Kelet-Afrikában. Jelenleg ő a tulajdonosa a Kilimanjaro Hotelnek Tanzániában, a Beach Hotelnek Zanzibárban és egy vadasparknak a Szerengeti Nemzeti parkban. A tanzániai vezetés cáfolta, hogy az elnök valaha is ajándékokat fogadott volna el bárkitől is. Az elnöki hivatal szóvivője azt mondta, hogy a táviratok nem felelnek meg a valóságnak és felháborító, hogy az elnököt ilyen ügyekkel vádolják. Szerinte lejárató kampány folyik Kikwete ellen, hogy bemocskolják a jó hírnevét.

 A Kilimanjaró Hotel Tanzánia első számú szállodája, 2002-ben vásárolta meg Albwardy. Kikwete 2005-ben került az elnök székbe. Az elnöknek állítólag komoly szerepe volt abban, hogy Albwardy megszerezte a szállodát.

Kilimanjaro Hotel 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez