Hol a legkevésbé szabad a sajtó?

Csökkent a sajtószabadság mértéke öt latin-amerikai országban az elmúlt időszakban: Ecuador, Honduras, Mexikó, Peru és Venezuela kapták a legrosszabb minősítést a Freedom House most közzétett jelentésében.

A szervezet 199 országról tette közzé a jelentését – köztük Magyarországról is – a sajtószabadság helyzetének vizsgálata után, és a sajtószabadság hiányát 65 országban állapította meg. Kuba továbbra is a tíz legelnyomóbb ország között van a Freedom House szerint.

A legjobb a helyzet Uruguayban és Costa Ricában, már ami a latin-amerikai kontinenst illeti – ez a két ország jutott be ama 63 közé, amelyek a legszabadabb sajtóval rendelkeznek. A részlegesen korlátozott sajtószabadság kategóriájába Latin-Amerikából Chile, El Salvador,  Dominika, Brazília, Bolívia, Peru, Panama, Argentína, Nicaragua, Kolumbia, Paraguay és Guatemala került. Ide tartozik egyébként Magyarország is.

A washingtoni székhelyű szervezet szerint kisebb lett a sajtó szabadsága az Egyesült Államokban is, bár az ország továbbra is a legszabadabb kategóriában maradt.

Mexikó például nemcsak azért azért került rosszabb helyre, mert sok az újságírók ellen elkövetett erőszakos akció, hanem azért is, mert a kormány fenntartja magának a jogot a telefonok figyelésére, és korlátozhatja a tömegtájékoztatási eszközök működését nagy tömegmegmozdulások idején.

A  Freedom House egy 100 fokozatú skálán jelöli meg az egyes országokat, és figyeli a politika befolyását a médiára  – sok egyéb tényező mellett. Ide tartozik a gazdasági nyomás is, amit az egyes médiumok vagy újságírók elszenvednek a kormányoktól vagy nagy cégektől a szerintük nem megfelelően nyilvánosságra hozott hírek miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez