Észak-Korea újra atombombát gyárt?

A világtól elzárkózó állam egyetlen atomreaktora újra alacsony intenzitású aktivitást mutat – közölte az ISIS nevű washingtoni kutatóintézet, műholdfelvételekre hivatkozva. Észak-Korea nemrég azzal fenyegetőzött, hogy újabb nukleáris kísérletet hajt végre.

A legutolsó nukleáris kísérlet 2013 februárjában volt. Azóta állt a Jongbjon atomreaktor – valószínűleg felújítási munkálatok miatt. Az 5 megawattos erőmű évente 6 kilogramm plutónium előállítására képes. Ebből már atombombát lehet gyártani. A Jongbjon atomreaktort 2007-ben bezárták, mert Észak-Korea üzletet kötött a világgal: leállítja nukleáris programját, ha cserébe élelmiszersegélyt kap az éhező ország. Az élelmiszer meg is érkezett, de hamarosan kiderült: Észak-Korea csal! Titokban folytatták a nukleáris kísérleteket. Amikor a Nemzetközi Atomenegergia Ügynökség ezt kifogásolta, akkor embereit kidobták az atomerőműből. A külvilág újra szankciókat alkalmazott Észak-Koreával szemben, mely azóta is rendszeresen nukleáris háborúval fenyegeti Dél-Koreát, az Egyesült Államokat és Japánt.

Szakértők szerint Észak-Korea körülbelül 16 atombombával rendelkezik. Ezeket már annyira lekicsinyítették, hogy beférnek egy hosszú hatótávolságú rakéta robbanófejébe. Erre a csendes-óceáni amerikai erők parancsnoka hívta fel a figyelmet. Ily módon tehát elvileg Észak-Korea képes arra, hogy nukleáris támadást indítson Kalifornia ellen. Más kérdés, hogy a rakéta útjának hosszúsága miatt az amerikai rakétavédelem mindenképpen meg tudja semmisíteni az atomfegyvert hordozó rakétát – nyugtatta meg az amerikai közvéleményt az USA csendes óceáni erőinek parancsnoka.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez