Üzletasszonyok Észak-Afrikában

Afrika, EU – Az észak-afrikai demokratizálódási folyamatokban a nők nem csak a diktatórikus rezsimek megdöntéséért küzdöttek vállvetve férfi hontársaikkal. A tunéziai, egyiptomi vagy líbiai nők számára ez nyitánya volt egy olyan hosszabbra mutató folyamatnak, amelyben a női egyenjogúságért, és a konzervatív közgondolkodás megváltoztatásáért lépnek fel. Szilasi Ildikó Hermina írása

 

 

Az észak-afrikai nők női egyenjogúságot szeretnének az élet számos olyan területén, ahol eddig kevésbé volt lehetőségük érvényesülni: a politikában, a munkaerőpiacon és az üzleti életben.

 

Az Európai Parlamentben Június 20.-án egy workshop keretében is körüljárták a nők szerepét az észak-afrikai és közel-keleti demokratizálódási folyamatokban. A konferencián hangsúlyozták, hogy az arab nők gazdaságban betöltött szerepe kulcsfontosságú az érintett országok fejlődéséhez és kormányzati átalakulásához.

Soraya Badraoui, az AFEM (www.afem.ma) , azaz a Marokkói Női Vállalkozók Egyesületének elnökasszonya elmondta, hogy habár Marokkó teljes lakosságának 50%-át nők alkotják, a vállalkozók csupán 12%-a nő. Badraoui asszony az oktatást nevezte meg kulcsszektorként ahhoz, hogy minél több üzletet, vállalkozást nők indítsanak az észak-afrikai országban. Az oktatáson túl az AFEM is sokat tesz a statisztikák javításáért. 2007-ben kezdték meg ’Startolj!’ elnevezésű projektjüket, melynek keretében pénzügyi és kapacitás fejlesztési támogatással már 54 sikeres női vállalkozást indítottak be Marokkó négy városában: Rabbatban, Fezben, Marrakechben és Tangierban.

Bár ezek a kezdeményezések bizonyítják, hogy az arab országokban nők által menedzselt üzletek sikeresen tudnak működni, a lehetőségek kiteljesedését nagyban nehezítik a nők mozgásterét korlátozó normák, kulturális hagyományok és vallási ideológiák valamint a konzervatív közgondolkodás. A Világbank egy 40.000 mintán alapuló egyiptomi felmérése alapján három egyiptomi nagyvárosban megkérdezett férfiak 2/3-a szerint a nőknek semmi szín alatt nem szabad dolgoznia. A legtöbb megkérdezett attól tart, hogy ezáltal a nők ki lehetnek téve szexuális bántalmazásnak a munkahelyükön, illetve, hogy ezáltal csorbát szenvedhet a családi élet minősége, hiszen a munkavállaló feleségek és anyukák nem tudnák megfelelően ellátni ház körüli teendőiket. A kutatás legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a fiatalabb férfiak konzervatívabban gondolkodnak a nőkről, mint idősebb honfitársaik. Az egyiptomi nők munkavállalásával kapcsolatos legtöbb elutasító választ kairói fiatalemberek adták.

A fentiek is tükrözik, hogy a sikeres kezdeményezések ellenére még sokat kell küzdeniük az észak-afrikai nőknek a teljes szabadságért.

Szilasi Ildikó Hermina/ AHU/ Brüsszel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez