Roncsokat találtak a maláj gép kutatói

Először azt hitték, végre megvan a több, mint egy éve elveszett utasszállító, de most úgy látszik, egy jóval régebbi tragédia nyomaira akadtak.

A Fugro Equator mélytengeri kutatóhajó robotkamerája  jelzett, hogy szokatlan tárgyat észlelt a tengerfenéken. Peter Foley, az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal vezetője azonban hamar lehűtötte a kedélyeket – a roncsot ugyan azonosítani nem sikerült, de egyértelműen nem az MH370-es maradványait látni a képeken.  A roncsok 3900 méteres mélységben fekszenek az Indiai-óceán közepén, abban a térségben, ahol a maláj gépet is sejtik. Azonban egy – minden valószínűség szerint – 19. századi kereskedelmi hajóból származnak.  Látszik a horgony, a hajóhíd néhány  darabja és más – azonosítatlan – roncsdarabok. Foley szerint gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy pontosan melyik hajóról is lehet szó – az elmúlt századokban több száz jármű járt szerencsétlenül az óceánon.

A kutatás az MH 370-es után így tovább folyik. A gép még múlt év március 8-án tűnt el. A helyzetjelző rendszereit kikapcsolták, és pályájáról letért – így pontosan nem tudni, hol fejezte be útját. Az automatikus jelzőrendszerek adataiból csak nagyon hozzávetőlegesen lehet megállapítani, hová jutott a gép, mielőtt – minden valószínűség szerint – a tengerbe veszett.

Kép: Getty

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez