Krokodilpecsenyét fogyaszt a kínai elit

43 ezer krokodilus bőrét adta el Zimbabwe tavaly külföldön. A nemzetközi állatvédő szervezetek hiába tiltakoznak: Zimbabwe egyik fontos bevételi forrása a krokodilus, melyet nagyüzemi méretekben tenyésztenek az egykor oly gazdag afrikai országban.

43 ezer krokodilus bőrét adták el legálisan külföldön zimbabwei kereskedők. A célországok többsége Európában volt, de mind fontosabb az ázsiai piac is. Ha az illegális exportot is figyelembe vesszük, akkor lehet, hogy már Ázsia vezet.

Kína ugyanis régi kedves partnere Zimbabwe örökös elnökének, mert Robert Mugabe már akkor élvezte Peking támogatását amikor gerillavezérként harcolt a brit uralom ellen. A krokodilusokat speciális farmokon tenyésztik, majd pedig megölik őket. Bőrüket eladják. Húsukat igen kedvelik a turisták és az elit tagjai Zimbabwéban. Jelentős mennyiségű krokodilhús kerül a kínai elit asztalára is. Ott varázserőt is tulajdonítanak a krokodilusnak, melyet sokat a legendás Sárkánnyal azonosítanak. A mondák sárkányának a húsa és a vére csodálatos varázserőt kölcsönöz a mitikus hősöknek a Mennyei Birodalomban.

Állítólag a 90 esztendős Mugabe elnök is nagy kedvelője a krokodilus pecsenyének, mely az afrikai hagyományok szerint meghosszabbítja az életet. Zimbabwe elnöke mindenesetre Afrika legrégebben uralmon levő vezetői közé tartozik (35 év), hogy ebben a krokodilus húsának milyen része van, azt senki sem tudja.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez