Kínai milliók a szomáliai békefenntartóknak

Szomália, Mogadishu- Kína négymillió dollárral támogatja az Afrikai Unió Szomáliában állomozó, ENSZ felhatalmazás alapján működő békefenntartó misszióját.

 

 Kína az első állam, amely közvetlen anyagi támogatást ajánlott fel a békefenntartóknak azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazta az Afrikai Uniót a csapatok létszámának bővítésére. Kína etiópiai nagykövete és az AMISOM parancsnoka abban is megállapodott, hogy a jövőben is kitartanak a lázadók által szorongatott szomáliai kormány mellett. Az ENSZ BT döntése alapján az AMISOM létszámát 50 százalékkal növelik a jövő év augusztusáig. Az afrikai államok közül eddig Uganda jelezte, hogy kész katonákat küldeni Szomáliába, de a költségeket már nem tudja vállalni. Ezért is fontos a kínai támogatás.

A szomáliai ideiglenes kormány nehéz helyzetben van. A lázadók két rivális szervezete az elmúlt hetekben szövetségre lépett a kabinet hatalmának megdöntésére. Az al-Shabab iszlám szélsőséges milícia szóvivője pedig bejelentette, hogy az Al-Kaidától kértek támogatást. Az al-Shabab felszólította az Oszama bin Laden által irányított szervezet Irakban, Afganisztánban és Jemenben működő fegyveres csoportjait, hogy csatlakozzanak a szomáliai „dzsihád”-hoz. Az ideiglenes kormány gyakorlatilag az Afrikai Unió békefenntartóinak köszönheti, hogy a főváros központjában még tartani tudja magát. Az ország és Mogadishu jelentős részét a lázadók ellenőrzik. A szembenálló felek összecsapásaiban több civil életét vesztette, legutóbb akkor, amikor eltévedt gránátok csapódtak be a zsúfolt piactéren.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez