Régóta raktáron lévő, de még friss urán eladó!

A Tepco japán energetikai cég, amely a fukusimai erőművet is üzemeltette, nagy üzletre készül.

A Kyodo japán hírügynökség munkatársa hozzájutott a TokyoElectricPower (Tepco) egyik bizalmas, belső dokumentumához. Ebben az elemzés készítői felvetik, hogy áruba kellene bocsátani azt a hatalmas uránkészletet, amelyet a Tepco még a 2011-es fukusimai katasztrófa előtt halmozott fel. 17 570 tonna uránról van szó. Ez egy olyan nagy erőmű számára, mint amilyen az ugyancsak Tepco kezelésben lévő Kashiwazaki-Kariva, tíz évre lenne elegendő mennyiség. De a japán erőművek jelenleg mind állnak, még zajlik a jogi vita újraindításukról, a helyzet zavaros.

A kormány szívesen üzembe helyezné a biztonságosnak ítélt reaktorokat, a közvélemény ezt ellenzi. Tehát a Tepconál felvetődött, hogy értékesíteni lehetne a korábban beszerzett uránt. Akár az újraindítási engedélyt esetleg megszerző japán erőműveknek, akár külföldön. A nukleáris anyagokkal folytatott kereskedelmet ismerő szakértők szerint viszont a Tepco uránkiárusítása jogi akadályokba ütközhet, hiszen nem biztos, hogy ez összeegyeztethető azokkal a szerződésekkel, amelyeket még évekkel ezelőtt írt alá a Tepco a külföldi szállítókkal. Akármi is lesz e szándékból, az ötlet felvetése azt jelzi, hogy a Tepcot nem „elveszett emberek” irányítják.

Miközben a cég megörökölte fukusimai romhalmaz fokozatos leépítését, kezelését, ami egyáltalán nem vonzó tevékenység, a március végén lezárult üzleti évben nyereséget produkált. Igaz közben a Tepco üzemelteti anukleáris szünet miatt beindított olaj- és gáztüzelésű, Tokiót ellátó erőműveket is. Az üzleti jelentés szerint ezekben a centrálékban sikerült gazdaságossá tenni a tevékenységet. Az összképhez hozzátartozik, hogy közben sok milliárdos állami támogatást is kapott az elvben magáncégnek számító vállalat. Sokak szerint ezért tudtak nyereséget termelni, vagy inkább kreatív könyveléssel kibűvészkedni. De az uráneladás ötlete is azt illusztrálja, hogy a Tepco vezérkarának még a legnehezebb időszakokban is vannak merész ötletei.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez