Én vagyok az afrikai Bruce Lee!

A Saolin kolostor első fekete bajnoka Kamerunból érkezett, és négy év után lett kiképzett kungfu szerzetes. Ma már a kínai kolostor utazó nagykövete, és egymás után alakítja meg a kungfuiskolákat Afrika földjén.

“A kungfu a kínai kultúra lelke. Egy népet csakis úgy ismerhetünk meg, ha a kultúráját alaposan tanulmányozzuk. Eredetileg csak fél évre mentem Kínába, hogy én legyek a fekete Bruce Lee. Szerencsém volt: találkoztam a Saolin kolostor apátjával. Négy év lett a kungfuiskolából. Én vagyok az első afrikai kungfu szerzetes!”

– büszkélkedik a kameruni Dominique Saatenang.

“Apám azt akarta, hogy futballista legyek, de én Bruce Lee akartam lenni, mert lenyűgöztek a filmjei.”

A kameruni fiú, miután sikeresen letette a vizsgát a Szung hegyen a Saolin kolostorban, Kína kellős közepén, szerzetesi nevet is kapott: Shi Yan Ma lett. Ebben az esetben Shi mestert jelent. Személyesen az apát, Shi Yonghszin adta át az elismerő címet a fekete fiatalembernek. Több kungfuiskolát alapított a fekete kontinensen: szülőföldjén, Kamerunban, ezenkívül Szenegálban, Maliban és Elefántcsontparton. Fontosnak tartja, hogy erősítse Kína és Afrika kapcsolatát. Ő maga folyékonyan beszéli a kínai nyelvet, amelyet afrikai kungfuiskoláiban is tanítanak. Tanácsára a Saolin kolostor öt afrikai diáknak adott ösztöndíjat. Ők jövőre végeznek, és akkor a Saolin kolostornak már nem csak egyetlenegy fekete kungfu szerzetese lesz.

Kép: Jackie Chan és Bruce Lee viaszszobra Londonban (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez