Elismerés Afrika legjobb pénzügyminiszterének

Claver Gatete, Ruanda pénzügyekért és gazdasági tervezésért felelő minisztere kapta a rangos elismerést, amit az Afrikai Fejlesztési Bank éves közgyűlésén, a kontinens banki vezetőinek tanácskozásán adtak át az elefántcsontparti Abidzsánban.

A szaktárcát 2013 februárja óta irányító ruandai miniszternek kulcsszerepe volt abban, hogy a pénzügyi szektor átalakításával, átlátható működésének erősítésével sikerült imponáló növekedési pályára állítani Ruanda gazdaságát. A díjat odaítélő bankárok méltatása szerint Claver Gatete (A fotón az IMF-et irányító Christine Lagarde társaságában) sokat tett azért, hogy javítson a befektetői környezeten, erősítse az ország tőkevonzó képességét. Maga a díjazott rokonszenves szerénységgel országa kormányának reformpárti elkötelezettségét dicsérte, köszönetet mondott munkatársainak, illetve azoknak a gazdasági szereplőknek, üzleti köröknek, amelyek hozzájárultak a sikerhez.

Az afrikai ország statisztikai hivatala 2014-ben 4,6 százalékos GDP növekedést mért, ami Európában kiemelkedő eredmények számítana, Ruandában azonban csalódást okozott. Idén viszont már 6 százalékos élénkülést terveznek a gazdaság irányítói. A Ruandai Nemzeti Bank kormányzója a mezőgazdaság tartósan jó teljesítményét emelte ki a múlt évet értékelve, illetve a harmadik negyedévben 10 százalékos növekedési ütemet produkáló szolgáltató szektorral is elégedett volt. A sikert sikerre halmozni csak azért nem sikerült, mert az iparnak nem jött össze a tervezett növekedés. A hosszabb időszak költségvetési kiadásaira való tekintettel a múlt évben kölcsönt vett fel az ország, pontosabban kötvénykibocsátással szerzett forrásokat. A befektetői bizalmat jelzi, hogy a papírokat a befektetők többszörösen túljegyezték. Az ország az olajárcsökkenésért is hálás lehet, hiszen így mérséklődnek a kiadásai, az inflációt pedig a 2,5 százalékosra tervezi.

Ruanda komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a világ ne a rettenetes népirtás miatt figyeljen fel rá. Kevesen tudják, de az ország egész Afrikának példát mutat a női egyenjogúság kérdésének kezelésében. És nem csak Afrikának. Egy beszédes adat. Az EU-tag Magyarországon a parlamenti képviselők 10%-a nő. Ruandában ez az arány 64%.(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez