Vakságot okozó nemi betegség tizedeli a vadon élő koalákat

Védett állattá nyilvánítják Ausztrália nemzeti szimbólumát, a koalát Queensland államban. Egykor 10 millióan voltak, ma már a számuk kevesebb mint 100 ezer Ausztráliában.

Nemi betegség tizedeli a koalákat, akiket a civilizáció is fenyeget: a hőmérséklet emelkedése tönkreteszi az életterüket. Ezenkívül az autósok is nagy pusztítást végeznek közöttük. Végül pedig itt vannak a kutyák: ők is szeretik a koala pecsenyét. A nemzet szimbólumát képező állatok pedig mind kevésbé képesek megbirkózni a veszélyekkel: olyan nemi betegség terjed a körükben, mely vakká teszi őket. Ha ez nem lenne elég, akkor még az orvosok azt is kiderítették, hogy a betegség egy másik következménye a teljes sterilitás lehet. Vagyis a koalák egyre kevésbé képesek a szaporodásra. Pedig a fennmaradáshoz erre nagy szükség lenne.
Amikor a brit birodalom megkezdte Ausztrália betelepítését a XVIII. század végén, akkor még mintegy 10 millió koala élt a hatalmas, gyéren lakott kontinensen. A legfrissebb felmérés szerint a koalák száma 45-100 ezer egész Ausztráliában. Queensland állam miniszterelnöke ezért személyesen jelentette be: a koalák a jövőben a hatóságok védelmét élvezik. Anastacia Palaszczuk asszony hangsúlyozta: Új Dél-Wales államban és a fővárosban, Canberrában már védett állatok a koalák. Queensland  egy részén is ez volt a helyzet, de most a koalák védelmét kiterjesztik az egész hatalmas területű államra. Ha nem így tennénk, akkor fennállna annak a veszélye, hogy a koalák előbb-utóbb kihalnak- hangsúlyozta Queensland állam miniszterelnöke  Ausztráliában.Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez