Szülinap luxuskivitelben a 18. században

Másnaposan ébredhetett június 10-én I. Péter cár, miután jól megünnepelte születésnapját. Sőt később is jelentkezhetett a fejfájás, mert akár több napon át is tarthatott a mulatság. A nagy orosz uralkodó születésnapjairól az Argumanti i Fakti emlékezett meg.

Állítólag nagy tivornyázó volt az Európára ablakot nyitó orosz cár, I. Péter. Téved azonban, aki mindig nagy fényűzéssel képzeli el a szülinapos uralkodót. Amikor például a 25-öt töltötte be 1697-ben, éppen utazott és különösebben senkivel sem koccintott. 1721-ben pedig egyáltalán nem volt ünneplős kedvében, rövid tiszteletadás után magukra hagyta a vendégeket.

A születésnapok hivatalos része mindig egy istentisztelettel indult, amelyet egy katonai sortűz követett. A nem hivatalos rész már jóval változatosabb volt. Sőt minél idősebb lett a cár, annál inkább.

Például kétszer ülte meg a 38-at. Először a finom szentpétervári társaság körében, másodszor pedig a gazdag főnemes, Mensikov palotájában. Az elsőre meghívott külföldi követeknek ugyanis annyira tetszett a cári mulatság, hogy átmentek Mensikovhoz. Itt egy egész sültbika várta a vendégsereget, amit két nap alatt ettek meg. A több napig tartó buli legemlékezetesebb pontja az volt, amikor a cár kivezényelte vendégeit a szomszédos csatornába. Több mint két órán át álldogáltak a vízben, miközben egymásután ürítették poharukat a szülinapos egészségére. A vége az lett, hogy Mensikov jól megbetegedett.

Ezután 8 évvel a szentpétervári nyári kertben roskadoztak a finomabbnál-finomabb ételek és italok alatt az asztalok. Annyira jól sikerült az este, hogy néhányan az elegáns park fái alatt köszöntötték a másnap reggelt.

Az utolsó években már a Szentpétervárhoz közeli Péterhofba hívták a vendégeket. A nagy lakomák mellett szökőkutakkal szórakoztatta őket I. Péter. Az estet végül tűzijáték zárta.

Kép: Etienne Falconet: A Bronzlovas Szentpéterváron (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez