Diszkvalifikálták az argentin szakácsokat a grill-világbajnokságról

Valószínűleg csak egy olyan rangos nemzetközi verseny létezik, amelyen az argentinok még a labdarúgó-világbajnokságnál is nagyobb magabiztossággal indulhatnak, ez pedig nem más, mint a földkerekség legjobb hússütő mestereinek megmérettetése. Idén azonban az argentin csapatot minden szakértelme ellenére diszkvalifikálták a bírák.

Az utóbbi évek eredményei ugyan nem támasztják alá az argentinok magabiztosságát, tény, hogy a világhíres argentin „asado”, azaz a parázson sült marha a műfaj magasiskoláját képviseli. Bár a 2013-as, Marokkóban rendezett versenyen a dél-amerikai ország Dánia, Németország és Lichtenstein mögött a nem éppen előkelő negyedik helyen végzett, idén pedig kizárták a versenyből, az vitathatatlan, hogy ha van ország, amely egy emberként rajong a grillezett marháért, az Argentína.

Az idei versenyen pedig – a dél-amerikai csapat javára legyen mondva – az argentin szakácsokat azért zárták ki a megmérettetésből, mert foggal-körömmel ragaszkodtak az asado-készítés nemzeti hagyományaihoz.

A sokak szerint egyenesen a világ legjobb marhahúsával büszkélkedő argentinok már a verseny kezdetén összekülönböztek a bírákkal, mivel a zsűri nem engedélyezte, hogy a csapat saját grillsütőjén – azaz „parilláján” – készítse el asadóját. Az argentinok kizárásához végül az vezetett, hogy a dél-amerikaiak nem voltak hajlandók, úgynevezett „barbacue-szószt” használni a sülthöz, egész egyszerűen azért, mert a mártás helyett Argentínában a marhát a jó öreg chimichurrival ízesítik.

Az argentin csapat így válaszút elé került. Vagy megkockáztatják, hogy diszkvalifikálják őket a versenyből, vagy pedig a nemzeti hagyományokkal szembemenve, asado-idegen szószokkal öntik nyakon a kiváló bélszint, marhabordát vagy chinchulínt. Az argentinok – és ezért nem tudom hibáztatni őket – a hagyományt választották, és cserébe a zsűri ki is zárta őket a versenyből. Mindezek ellenére kétség sem férhet ahhoz, hogy dél-amerikai barátaink, ha marháról van szó, tudják, mit csinálnak, holmi halandó versenyszabályzat pedig nem változtat az igazi argentin asado lényegén.

Az idei versenyt, amelynek egyébként Svédország adott otthont, a britek nyerték, második helyen Svájc, a harmadikon Belgium, negyedikként Ausztria, ötödikként pedig Dánia végzett.  (Fotó: Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez