Budapest-Bamako 2013 – rajtra készen

Magyarország, Budapest – A 2013-as rallyt Bissau-Guinea külügyi államtitkára és az ország miniszterelnökének főtanácsadója indítja, a célállomáson is ők fogadják a résztvevőket. A verseny humanitárius partnere idén is az Afrikai-Magyar Egyesület.

Bamako megmarad „szellemi célpontnak”, de a rally elkerüli a háború sújtotta Mali központját és Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban ér véget. „Sajnálatos, de szükségszerű lépések ezek, hiszen a rally résztvevőinek biztonsága elsődleges” – közölte a főszervező. Szabó Gál András szerint többet ártanának, ha lefújnák, vagy elnapolnák a rendezvényt. Az emberek, akik készültek, kivették a szabadságukat, beadatták az oltásokat, a rally lefújása esetén azt mondanák, hogy menjünk nélkülük! Becslése szerint a résztvevők több mint fele elindulna mindenféle szervezés és biztosítás, kommunikációs csatorna, eligazítási lehetőség és biztonsági intézkedés nélkül. Az idei felkészülés során Mauritániában megerősítették a résztvevők biztonságát, jóval több katona fog rájuk figyelni, a helyi hatóságok is felkészültebbek. E héten újabb közleményt adtak ki a résztvevőknek, újabb biztonsági intézkedéseket hoztak, megváltoztatták néhány tábor helyszínét, ismertettek telefonszámokat, melyeket probléma esetén kell hívni,

A 2013-as Budapest-Bamakón csaknem 420 induló lesz 40 országból. A rally nem magyar rendezvény többé, a jelentkezők több mint fele külföldi, egyebek között Hawaiiról, Bermudáról, Ausztráliából és Dél-Afrikából, illetve a környező országokból érkeznek versenyzők. 150 jármű indul, 45 csapat a verseny kategóriában, a többiek túra csoportban indulnak, ők a részvétel és a kaland kedvéért vállalják a próbatételt. Szabó Gál András azt is elmondta, hogy sajnos Afrikában veszélyekre is kell számítani, bár még soha nem volt emberrablás vagy terrorcselekmény a rally történetében.

 

A rally a hagyományoktól eltérően nem szombat hajnalban, hanem pénteken 14-kor indul a kongresszusi központ elől. A résztvevőknek idén először hóláncot javasolnak. Genovából komp viszi őket Afrikába.

Szabó Gál András azt is elmondta, hogy a Budapest-Bamako az egyik legnagyobb jótékonysági rally Afrikában. Idén minden eddiginél több adomány gyűlt össze. A szervezők mindig felkérik a jelentkezőket, hogy hozzanak adományokat, mindenkinek a saját lelkiismeretére és képességeire bízzák a hozzájárulás mennyiségét. A rally humanitárius partnere az Afrikai-Magyar Egyesület és a Charity March. Az idei adományok között biciklik, varrógépek, szerszámok is vannak, melyek megélhetést jelentenek az afrikaiaknak.

Balogh Sándor, az AHU elnöke elmondta, hogy a szervezet fő feladata az adománygyűjtés koordinálása, és hasznos adományok biztosítása. Gondoskodnak róla, hogy az adományozók ne plüssmacit küldjenek, hanem ceruzát, papírt, mert Afrika legfontosabb feladata, hogy tanuljon: akkor rájön, hogy mi az, ami a talpa alatt van, és ez fogja megváltoztatni az életüket, nem pedig a háborúk, a rombolás. Az Afrikai-Magyar Egyesület büszke arra, hogy a rally humanitárius feladatait végezheti. Az idei rekord mennyiségű adományt egy 24 és két 15 tonnás kamion fogja szállítani. Balogh Sándor ezúton köszöni a résztvevőknek és az adományozóknak a segítséget. Hangsúlyozta, hogy sok fontos dolog gyűlt össze, például munkaeszközök, melyekkel a megajándékozottak dolgozni, pénzt tudnak keresni. „Az afrikaiak nem emigrálni akarnak, mindenki a saját szülőhazáját szereti a legjobban” – hívta fel a figyelmünket az egyesület elnöke. Az AHU fő feladata, hogy hiteles intézményekhez jutassa el az eszközöket, közvetítők nélkül olyanokhoz, akik arra fogják felhasználni, ami a gyűjtés célja: a rászorulók segítésére.

Welsz Tamás, Bissau-Guinea kormánymegbízottja, a Charity March alapítvány vezetője elmondta, hogy másodszorra érkezik a rally az országba, idén jóval felkészültebben várják majd az érkezőket. A bissau-guineai külügyi államtitkár és a miniszterelnök főtanácsadója indítja pénteken a rallyt, majd a célállomáson, Bissauban várja az érkezőket. Az adományokat a helyszínen, nagy showműsor keretében adják át az intézményeknek és a minisztériumoknak. A fogadó ország kormánya estet rendez a rally résztvevőinek meleg étellel, üdítővel, zenével várja őket, átadva valamit Afrika hangulatából. 

 
1.A közönség – előtérben a humanitárius programban az AHU-val együtt aktívan részt vevő Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend képviselői.
0001 2nbba
2.A sajtótájékoztató főszereplői – jobbról: “Villám Géza” a főszervező és Balogh Sándor az AHU elnöke.
0001 3nbba
3.Sliman Ahmed az alkalomhoz illően öltözve vett részt az eseményen.
0001 4nbba
4.Megbeszélés a sajtótájékoztató után
(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez