Távol Afrikától, közel a szegénységhez- AHU segítség Karancslapujtőnek

Magyarország, Karancslapujtő – Az Afrikai-Magyar Egyesület a Lazarus Lovagrenddel karöltve Karancslapujtő rászoruló családjainak küldött egy kamionnyi bútort, hűtőszekrényeket, televíziót, fűtőtesteket. Romvári Eszter tudósítása.

Karancslapujtőről nemrég Magyarország lakosságának túlnyomó többsége azt sem tudta, hogy létezik. A kis községre Oláh Gergő, az X-faktor győztese hívta fel a nézők figyelmét. A Nógrád megyében, a salgótarjáni kistérségben található, lenyűgöző természeti környezetben fekvő falu lakossága küzd a munkanélküliséggel, a szegénységgel, próbál talpon maradni.  

Somoskői Tibor, a község polgármestere igyekszik fenntartani, fejleszteni a települést. Munkatársaival több sikeres pályázatot is készítettek, egyebek között sikerült jelentős támogatást nyerniük egy ősi magyar nyúlfajtát tenyésztő telep kialakítására is.  A közmunkaprogramban csaknem 200 embert foglalkoztatnak.

Amikor Oláh Gergő felhívta a figyelmet szülőfalujának nehéz helyzetére, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend magyarországi nagyperjele, Nyáry Éva fordult az Afrikai-Magyar Egyesülethez segítségért. Az AHU és a lovagrend által gyűjtött adományokat Nyáry Éva és a lovagrend tagjai, illetve az AHU főtitkára és kollégái adták át a rászorulóknak, akik már várták a támogatást: bútorokat, hűtőszekrényeket, olajradiátort, tévét. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy bár a falu meglehetősen rendezett képet mutat, és kimondottan nagy házakat is láthattak a látogatók, mégis nehéz helyzetben van a lakosság. A házak még akkor épültek, amikor volt munkalehetőség a környéken, az üzemek bezárása óta több család már mindenét kénytelen volt eladni. Vannak, akik a földön alszanak, télen a tüzelő biztosítása, az élelmiszer megvásárlása is nehéz számukra. A polgármester elhivatottsága, és az a tény, hogy itt mindenkit személyesen ismer, reményeink szerint biztosítja, hogy az adományok jó helyre kerülnek: a falu legnehezebb helyzetben lévő családjaihoz. Ezúton is köszönik, köszönjük a segítséget mindazoknak, támogatóknak, adományozóknak, akik hozzájárultak az akció sikeréhez.

 

Adományok

0000IMG 3399 1

0000IMG 3399 2

Nyáry Éva nagyperjel és a tömeg

0000IMG 3399 3
 
0000IMG 3399 4
 
0000IMG 3399 5
Nyáry Éva nagyperjel,Somoskői Tibor Karancslapújtő polgármestere
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez