Képriportunk a Velencei Művészeti Biennáléról

Már 76. alkalommal rendezik meg Velencében a Művészeti Biennálét. A két fő helyszín az idén is a Giardini , ahol országok pavilonjai állnak – így a Maróti Géza tervezte, 1909-ben felépült szecessziós magyar is – és az Arsenale, a korábbi hajógyár területe. Ezen kívül a város számtalan pontján, múzeumokban, palotákban, templomokban is vannak “országpavilonok”, illetve művészek egyéni kiállításai.

Idén 3 napig voltam Velencében, egy-egy nap alatt nagyjából végig is néztem a két fő kiállítási helyszín bemutatóit, de a városban rendezett tárlatokból csak szemezgetni volt elég a 3. nap. Már a helyszínek megtalálása is izgalmas. Több pavilon eldugott (de gyönyörű) helyeken, olyan palotákban van, amelyeket a Biennálé nélkül biztosan nem lehetne megnézni.

A Giardiniben idén nyílt meg Ausztrália új, Denton Corker Marshall tervezte pavilonja. A legszebb kiállítás talán a japán pavilonban látható, ahol Chiharu Shiota “Kulcs a kézben” című alkotása betölti az egész termet. Látványos és egyértelmű jelzést ad az orosz pavilonban Irina Nakhova pilótafej-installációja. A brit pavilonban Sarah Lucas provokáló szexuális töltetű szobrai meghökkentőek, míg az argentin kiállításon a dél-amerikai szobrászat “nagy öregjének”, Juan Carlos Distéfanonak a művei láthatók. Rengeteget költött Azerbajdzsán az idei bemutatóra.A Grand Canal mentén óriásplakát hirdeti a kiállítást, mely több helyszínen mutatja be az ország kortárs művészetét.

Több ország olasz művészeket is bevont a kiállítói közé. Ilyen például Guatemala, amely így nagyon érdekes anyaggal tudott szerepelni. Az indonéz kiállítást egy óriás komodói gyík fejével ellátott “trójai ló” uralja , míg a francia pavilonban távirányítással élő fákat mozgatnak.

A San Giorgo Maggiore templom apátságában a spanyol Jaume Plensa gyönyörű, nyugalmat árasztó, nagyméretű márványportréi láthatók.

A migráció kérdésével foglalkozik a német pavilon, mely több tízezres példányban egy újságot is kiadott, riportokkal.

A Velencei Biennálé november 22-ig látogatható.

DSCF0680 DSCF0688 DSCF0691 argentin pavilon , Juan Carlos Distéfano szobra ausztrál pavilon (1) ausztrál pavilon (2) ausztrál pavilon (3) Azerbajdzsán pavilonja (1) Azerbajdzsán pavilonja (2) Azerbajdzsán pavilonja (3) Azerbajdzsán pavilonja (4) brit pavilon  Sarah Lucas szobra( (2) brit pavilon Sarah Lucas  szobra((3) brit pavilon Sarah Lucas szobra(1) DSC_2164 DSCF0275 DSCF0296 DSCF0330 DSCF0332 DSCF0380 DSCF0396 DSCF0419 DSCF0421 DSCF0464 DSCF0484 DSCF0637 DSCF0678

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez