Einstein, Chopin, Victor Hugo – egykor ők is menekültek voltak

Művészek, tudósok, gondolkodók az elmúlt korokban ott álltak egy idegen ország kapujában és menedéket kértek: Frederic Chopin, Albert Einstein és Víctor Hugo egyikei azoknak, akiknek menekülniük kellett hazájukból. S akik befogadták őket, nem bánták meg.

Művészek, tudósok, gondolkodók az elmúlt századokban ott álltak egy idegen ország kapujában és menedéket kértek: Frederic Chopin, Albert Einstein és Víctor Hugo egyikei azoknak, akiknek menekülniük kellett hazájukból. 

Amikor menedéket kértek, aligha tudták róluk, hogy megváltoztatják a történelem menetét. Példájuk azt is mutatja, hogy a menekült nemcsak megélhetést keres, hanem hozza kulturáját, tudását és ismereteit kész megosztani velünk, a befogadókkal. 

Az alábbiakban bemutatunk tíz olan menekültet, akiket jó, hogy befogadtak, akiknek jó, hogy lehetőséget adtak és akiknek példáján elgondolkodhatunk.

Albert-Einstein-refugiado--644x362

Albert Einstein, a munkanélküli német tanár először Svájcba ment, ahol állást kapott, majd az 1940-es amerikai állampolgárság megszerzéséig eltelt években olyan dolgokat tett le befogadó országai ,,asztalára”, hogy mára neve a zsenialitás és a tudás vitathatatlan szimbóluma lett. De Einstein először gazdasági menekült volt – hazájából, Németországból azért ment el, mert ott nem kapott munkát.

allende-isabel--644x362

Isabel Allende Nobel-díjas chilei-amerikai írnő Chiléből az elől a katonai puccs elől menekült, amely nagybátyját, Salvador Allendét megölte. Neve a katonai junta ,,fekete listáján” is szerepelt, élete veszélyben volt. Így érkezett menekültként az Egyeslt Államokba, Kaliforniába, ahol ma is él. 

Robert-capa--644x362

Robert Capa Budapestről menekült, ahol Friedmann Endre Ernő néven látta meg a napvilágot és a XX. századi háborúk legismertebb fotós tudósítója, majd az egyik legnagyobb magyar származású fotós  lett. Kétszer állt menekültként egy-egy ország hivatalnokai előtt, hogy bebocsáttatást és munkát kérjen. Berlinben diákként élte a szegények életét, majd a nácik elől Franciaországba menekült. Új hazájában megbecsülést és hírnevet szerzett – szülőföldjének is. 

Milan-kundera--644x362

Milan Kundera a ,,prágai tavaszt” követően menekült Franciaországba. A csehből azóta francia íróvá lett Kundera metsző íróniáját a korabeli Csehszlovákia nem tudta megbocsátani, de a franciák befogadták: nyertek vele. Mint egyetemi oktató, mind pedig író dicsőséget hozott új hazájának is.

luis-bunuel--644x362

Luis Bunuel filmrendező, a  modern filmművészet egyik nagy uttörője hazájából, Spanyolországból menekült lehetőségek hiányában és egy lehetetlen  rendszer elől, s  egy fillér nélkül érkezett New Yorkba, ahol munkát kapott: náciellenes propagandafilmeket válogatott a Modern Művészetek Múzeumában. Salvador Dalíról írt könyve miatt azonban kirúgták és meg sem állt Mexikóig – ahol újra menekült lett. Ott is halt meg mexikói állampolgárként 1983. juliusa végén. 

chopin-refu--644x362

Frederick Chopin Varsóban született és ott is élt volna, ha nem tör ki a háború és apja tanácsára hátrahyagja boldog gyermekkorát. Párizsba megy és nem is tér onnan haza. Párizsba menekültként érkezik, de hamarosan a zenei élet élére kerül, sikereit ünneplik a francia szalonokban. A magány és az idegen otthon azonban befeléfordulttá, melankólikussá teszik – ma úgy mondanánk, enyhén depressziós lesz. A szomorú fiatalember immunrendszerét kikezni a tuberkolózis. Teste a francia Père-Lachaise temetőben nyugszik, szívét azonban a varsói Szent Kereszt templom egy oszlopában őrzik.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez