Még pár év és vége a szegénységnek

Egy nemzedéknek kell még felnőnie ahhoz, hogy teljesen megszűnjön a mélyszegénység a világban – hangsúlyozta hétfőn Oslóban az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun szerint a mélyszegénység visszaszorításában az utóbbi 15 évben jelentős szerepe volt a világszervezet úgynevezett millenniumi fejlesztési célok (MDG) nevű programjának, amely minden idők legsikeresebb kampányának tekinthető a szegénység elleni küzdelem terén.

Az ENSZ-főtitkár szerint a 2000-ben útnak indított program keretein belül emberéletek millióit mentették meg. Hozzátette: az évezredfordulón kitűzött és 2015-ig megvalósítandó célokat – köztük a szegénység leküzdését, az oktatás és a betegellátás fejlesztését a harmadik világban, a nemek közötti egyenlőséget – nagyrészt elérték, habár vannak még jelentős hiányosságok.

A millenniumi fejlesztési célok megvalósulását számba vevő, hétfőn kiadott jelentés szerint az ENSZ programjával több mint egymilliárd embert emeltek ki a mélyszegénységből.

A jelentés felhívja a figyelmet az elért eredményeket aláásó klímaváltozásra és környezeti pusztulásra, valamint kitér arra is, hogy a konfliktusok továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelentik az emberi fejlődésre nézve, illetve a millenniumi fejlesztési célok teljesülésének útjába is a legnagyobb akadályokat állítják.
A dokumentum szerint ma a világon 836 millióan élnek naponta kevesebb mint 1,25 dollárból (mintegy 350 forint), azaz mélyszegénységben, szemben a 25 évvel ezelőtti 1,9 milliárddal. A középosztályba tartozók száma ez idő alatt gyakorlatilag megháromszorozódott, és jelenleg a fejlődő országokban a munkaerő felét ők teszik ki, míg 1991-ben még csak 18 százalék volt ez az arány.

Az oktatás terén elért eredményekről árulkodik, hogy a fejlődő országokban 2015-ben már 91 százalékos volt a beiskolázott gyerekek aránya, holott 2000-ben még csak 83 százalékos. A világ egészét tekintve jelenleg 57 millióra tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem járnak iskolába, ami jelentős csökkenés a 15 évvel ezelőtti mintegy 100 milliós táborhoz képest.

A nőkkel szembeni diszkrimináció csökkentését tekintve egyelőre csak részleges sikert könyvelhet el a világszervezet. Bár az alapfokú oktatásban jelentős előrelépések történtek, továbbra is a nemek közötti egyenlőtlenséget tapasztalni a magasabb iskolai szinteken és a munkaerőpiacon, valamint a meggazdagodás lehetősége és a politikai hatalomhoz való hozzáférés terén.

A környezetvédelmet illetően is vegyesek az eredmények: miközben például gyakorlatilag teljesen sikerült kiiktatni az ózonréteget károsító anyagokat és meg tudták sokszorozni az ivóvízhez hozzáférők számát, a széndioxid-kibocsátás majdnem 50 százalékkal emelkedett 1990 óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez