Richárd testvér és betegei-egy magyar szemorvos Kongóban

Magyarország, Budapest – A budapesti születésű szemészorvos, Hardi Richárd 1995-ben lépett az egykori Zaire, a mai Kongói Demokratikus Köztársaság földjére. Az afrikai kontinenssel történő kapcsolatfelvétel „végzetesnek” bizonyult: azóta is, immár 17. éve végzi töretlen és áldozatos munkáját Kongó szívében. Szilasi Ildikó Hermina írása.

Korábban Kabindában, most pedig Kasai Oriental tartomány fővárosában, Mbuji-Mayiban dolgozik. Utóbbiba 2006-ban tette át székhelyét. Szemészeti Centrumot nyitott, és mivel rengeteg a beteg, egy célja van: tovább vinni a központot, még több beteget ellátni, afrikai szemészeti szakorvosokat és szakasszisztensi ápolókat képezni. Előző bázisára, Kabindában, amely 150 km-re található Mbuji-Mayitól, 3 havonta jár vissza, 2-2- hétre. Katanga tartomány központjába, Lubumbashiba pedig 2-3 havonta jár át  gyerekeket operálni a magyar orvos. 

Mivel a szemészeti centrumot csak bérlik, a legnagyobb álom egy saját intézmény létrehozása lenne. A telek már megvan, csak a pénz hiányzik az alapanyag és megfelelő logisztikai infrastruktúra híján a költséges építkezéshez. Pénzen kívül mindenre szívesen számítanak, ami szemészeti vonalon használható. Mivel optikai üzemet is nyitottak már, csiszolható szemüveg üvegnek és jó keretnek örülnek a leginkább. Gyógyszereket helyben vásárolnak, önkénteseket pedig szívesen fogadna, de egyelőre még nincs meg az infrastruktúra látogatóorvosok fogadására. 

A helyiek jól ismerik Richárdot, aki – főképp a szemmel kapcsolatos panaszokat- jól érti tchiluba, szuahéli, lingala nyelven is. A leggyakoribb panaszok a homályos látás, a zöld hályog, a szúró, viszkető érzés, a könnyezés. Nem könnyű egy olyan országot támogatni, segíteni, amely természeti kincsinél fogva gazdaságilag elég erős lehetne ahhoz, hogy maga kezelje a problémáit. De egyelőre a korrupció, a rossz politikai vezetés miatt az egészségügyi ellátórendszer kiépítetlen, az embereknek pedig most is óriási szükségük van orvosi ellátásra ezen a belső-kongói területen. Hardi Richárd nekik ajánlja munkáját, továbbra is, fáradhatatlanul. Hardi Richárd munkájáról a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítvány honlapján, awww.procongo.hu oldalon tájékozódhat.

vírakozo betegek a szemeszeti centrum elott

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez