Elveszettnek hitt dél-afrikai festményt találtak egy londoni konyhában

A festményt még az 50-as években adta el egy apartheid-ellenes aktivista azért, hogy támogassa Nelson Mandela és társai jogi védelmét, akiket az akkori politikai rendszer hazaárulás miatt halálra akart ítélni. Az elveszettnek hitt műalkotásra egy neves szakértő talált rá véletlenül egy londoni lakás konyhájában. Üzenőtáblaként használta a tulajdonosa.

Az Arab Feketében című képet a világhírű dél-afrikai festő, Irma Stern készítette 1939-ben. Egy csodás véletlennek köszönhetően Hannah O’Leary, a Bonhams aukciósház szakértője fedezte most fel egy londoni lakásban.

„A konyhában pillantottam meg a mesterművet, amit a tulajdonosa üzenőtáblaként használt  ” – mondta O’Leary. A képet ugyanis teletűzdelték képeslapokkal, levelekkel, csekkekkel és számlákkal. Ezért csak a puszta véletlenek volt köszönhető, hogy a szakértő felismerte a világhírű dél-afrikai festő munkáját, akinek a képei halála óta a többszörösét érik.

O’Leary elmondta, hogy „teljesen izgalomba jött”, amikor kutatása során kiderítette, hogy a festménynek nem csak felbecsülhetetlen művészeti értéke, de komoly történelmi és politikai jelentősége is van. A képet az 50-es években bocsátotta árverésre Betty Suzman műgyűjtő, aki  a híres apartheid-ellenes aktivistának, Janet Suzmannak a sógornője volt. Az eladásából befolyó összegből pedig Nelson Mandela és társai jogi védelmét finanszírozták, akiket az akkori apartheid-rendszer hazaárulás miatt halálra akart ítéltetni. Mandelát és társait, köztük Walter Sisulut és Oliver Tambót végül 1961-ben életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották, és csak 1990-ben szabadulhattak, amikor az apartheid-rendszer a végnapjait élte.

741

A Bonhams aukciós ház dél-afrikai részlegének vezetője, Giles Peppiatt elmondta, hogy Mandela és társai tárgyalására akkor több festményt is elárvereztek az őket támogató politikai aktivisták, de Irma Stern szóbanforgó festménye hozta a legtöbb pénzt. A többi képet ugyanis csak fillérekért sikerült eladni. Szakértők szerint a most megtalált festmény értéke körülbelül 1.5 millió dollár. A képet a tervek szerint még idén szeptemberben árverésre bocsátják.

Irma Stern 1894-ben született Schweitzer-Reneckben, Transvaal Köztársaságban, amely egy rövid ideig fennálló búr állam volt, a mai Dél-Afrika területén. Szülei zsidó származású németek voltak. Édesapját a brit gyarmatosítók a búr háború alatt koncentrációs táborba zárták, ezért anyjával és testvérével Fokvárosba menekültek. Később Németországba költözött, majd az iskola elvégzése után visszatért Dél-Afrikába. Egész életében nagy utazó volt, és élményeit vászonra festette. Rövid idő alatt nemzetközi hírnevére is szert tett festményeinek köszönhetően, melyeket világszerte bemutattak. Stern 1966-ban hunyt el Fokvárosban. Otthona azóta múzeum. Festményei halála óta a többszörösüket érik. A Bonhams aukciósház legutóbb 2011-ben értékesítette az egyik képét, rekordáron, 3,1 millió fontért.

4d8d11b76e5420b2717f30673e745444

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez