MI HISSZÜK, HOGY EGYÜTT TUDUNK NAGYOT TENNI, HOGY ÉLHETŐBB VILÁGOT TEREMTSÜNK!

A Nemzetközi Nelson Mandela Nap minden év Július 18-án kerül megrendezésre, a volt dél-afrikai elnök tiszteletére.

A Nelson Mandela Napot először 2009-ben, a politikus 91. születésnapja alkalmából rendezték meg New York-ban, ahol egy nagyszabású jótékonysági koncert keretében szupersztárok tisztelegtek a szabadságharcos életműve előtt.

„A Mandela-nap sohasem lesz állami ünnep, de olyan nap lesz, amellyel a közösséget kell szolgálni. Abban reménykedünk, hogy az emberek szentelnek időt közösségük életkörülményeinek javítására”

– fogalmazott akkor az ünnepelt.

Az első fekete bőrű dél-afrikai elnök politikai örökségét őrző Mandela Alapítvány indítványozta, hogy ezen a napon mindenki szenteljen 67 percet a jótékonykodásra, hiszen Mandela 67 éven át küzdött az esélyegyenlőségért. Ezen a napon globális felhívást intéznek a világ mindenen egyes lakójához, hogy cselekedjen, tegyen olyat, amely pozitív hatással lesz legalább a szűkebb közösségére! Az ENSZ ezért felszólítja a kormányokat, vállalkozásokat, civil szervezeteket, egyesületeket, a közösségeket és természetesen az egyéneket, hogy tegyen, tegyünk a szűkebb, vagy tágabb környezetünkben a szabadságért, a sokszínűségért, a megbékélésért, a tiszteletért, a demokráciáért és a szegénység ellen.

mandela1

Nelson Mandela véget vetett a dél-afrikai faji megkülönböztetésnek. Ő nyitotta meg országa első, feketék által irányított ügyvédi irodáját. Az apartheid-ellenes mozgalom aktivistája volt, tevékenységéért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 27 év után szabadult a börtönből, 1990-ben. 1993-ban Nobel-békedíjat kapott, majd 1994-ben a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökévé választották. Leköszönése után is a jótékonykodásnak szentelte életét, az AIDS és a szegénység elleni küzdelmet segítette egészen 2004-es visszavonulásáig.

“A fehér uralom és a fekete uralom ellen egyaránt harcoltam. Mindig egy demokratikus és szabad társadalomért léptem fel, amelyben mindenki egyenlő jogokkal, harmonikusan élhet együtt. Remélem, hogy megérem ennek a megvalósulását, de ha kell, meg is halok érte”

– vallotta Nelson Mandela

MI HISSZÜK, HOGY EGYÜTT TUDUNK NAGYOT TENNI, HOGY ÉLHETŐBB VILÁGOT TEREMTSÜNK!

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez