Ha el akarja kerülni a vastagbélrákot, jobban jár az afrikai kajákkal

A „nyugatiasodás” veszélyeit az ebédlőasztalnál ezúttal a tudósok vizsgálták meg, kimutatva, hogy a „minőségi” amerikai étrendnél van jobb és főleg egészségesebb, az afrikai.

Az amerikai ételek nagy része valamilyen módon és mértékben előre feldolgozott, míg az afrikaiak esetében nem jellemző például az adalékanyagok használata. A Reuters által ismertetett tanulmány szerzői szerint azoknál a fekete amerikaiaknál, akik átálltak a magas rosttartalmú étrendre, csökkenő mértében találtak vastagbélrákra utaló kockázati tényezőket. A képzeletbeli asztal másik oldalán felállított „kontrollcsoport” olyan afrikaiakból állt, akik elkezdték fogyasztani az amerikai élelmiszereket, nevezetesen az állati zsiradékban, fehérjében gazdag táplálékokat. Náluk fokozott kockázatát mutatták ki a ráknak. A „nyugatiasodás” az étkezésnél aggodalomra ad tehát okot. A korábbiakban is folyt már hasonló jellegű kutatás, megállapítva, hogy ugyancsak a vastagbélrák kialakulásának kockázata az afro-amerikaiak esetében lényegesen magasabb, mint a vidéki dél-afrikaiaknál.

Az afkinsider – utalva a Reuters által ismertetett tanulmányra – néhány olyan afrikai élelmiszert mutatott be, amelyek segítik az egészséges kosztolást, illetve szerepük lehet a rák kialakulásának megelőzésében. Eszerint a babot gyakran együtt készítik el a rizzsel az afrikaiak, illetve más teljes kiőrlésű gabonával főzik meg a hüvelyest. Ezeknek a komponenseknek kiváló az étvágycsökkentő hatásuk is, illetve egy füst alatt elősegítik a bél egészséges működését. A babnak magas a folsav tartalma, ami véd a szívbetegségek, a stroke ellen. A lencsét is ilyen eredménnyel fogyasztják az afrikaiak. A földimogyoróról – sok más előnye mellett – azt is megtapasztalták, hogy javítja az anyagcserét és segít szabályozni a vércukorszintet. A plantain, mely tagja a banáncsaládnak, káliumban roppant gazdag növény, sok A és C vitaminnal. A kusz-kusz, amely elmaradhatatlan része a marokkói étkezésnek, az egyik legismertebb, tápanyagokban gazdag gabonaalapú élelmiszer. A teff gluténmentes, tipikusan afrikai gabona, az etiópiai, eritreai étkezés elmaradhatatlan része, magas a vas-, rost-, fehérje-, kalcium- és magnézium tartalma. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez