A közösségi oldalak rosszat tesznek szólásszabadságnak

Sokak reménykedtek abban, hogy az olyan oldalak, mint a Facebook és a Twitter elősegíti majd a vitás társadalmi kérdések megvitatását, és erősíteni fogja a szólásszabadságot.

Egy friss felmérés eredményei szerint azonban pont az ellenkezője történt: az emberek sokkal kevésbé hajlandóak beszélni a társadalmat megosztó kényes témákról a közösségi oldalakon, és az ott zajló viták hatására még személyesen sem akarnak azokról vitákba bocsátkozni – írta a CBS News a Pew Researc Center felmérésére hivatkozva. A nagynevű intézet a Snowden ügy kapcsán kérdezte meg az embereket arról, mennyire hajlandóak véleményt cserélni a kérdésről, és arra jutottak, hogy a közösségi oldalak öncenzúrára sarkallják az embereket.
A kedden nyilvánosságra hozz felmérés adatai szerint az emberek 86 százaléka volt hajlandó személyesen, barátai, családtagjai vagy kollégái körében beszélni a Snowden-ügyről, de csak 43 százalék mondta azt, hogy arról a Facebookon is megosztaná gondolatait. A Twitter esetében még kisebb, 41 százalék volt az arány. Egy kivétel volt. Amikor biztosan tudták, hogy Facebookos ismerőseik és követőik egyetértettek véleményükkel, akkor kétszer nagyobb valószínűséggel beszélnek egy kérdéskörről.


A legaggasztóbb eredmény azonban az volt, hogy az aktív Facebook-felhasználók körében fele annyi volt azoknak a száma, akik személyesen is beszélnének a kényes kérdésről, mint azok körében, akik nem használják a közösségi oldalt. Ez “hallgatási spirált” eredményez – figyelmeztettek a kutatás készítői. A közösségi oldal használói gyakorlatilag öncenzúrát gyakorolnak, és hallgatnak a megosztó, széleskörű társadalmi vitát eredményező ügyekkel kapcsolatban, ahelyett, hogy megosztanák gondolataikat.
Ez megmagyarázza, hogy miért posztolnak inkább az “Ice Bucket” kihívásról, mint politikai kérdésekről. Ez a közösségi oldalakon kívül, a “való életben” is érezteti hatását. “Mivel látják, hogy közösségi oldalakon milyen mély ellentéteket eredményez egy vitás kérdés, ez eltántoríthatja őket attól, hogy azokat személyesen is megvitassák másokkal, attól tarva, hogy durva vita lesz a beszélgetésből, és azzal megsértenek, vagy akár el is vesztenek egy barátot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez