Egyre kevesebb a házasság Amerikában

Egy most megjelent vizsgálata alapján kijelenthető, hogy az amerikai felnőtt lakosság 20%, mintegy 42 millió ember soha nem köt házasságot. Ez komoly figyelmeztetés a társadalmi elmozdulás mértékét illetően.

A házasságok számának csökkenésében több tényező is szerepet játszik. Egyrészt nő azoknak a száma, akik idősebb korukban házasodnak meg, másrészt emelkedik a számuk, akik házasságon kívül vállalnak gyereknevelést – mutatja ki a Pew Research Center vizsgálata.
2012-ben a 25 éves és idősebb korosztályban a férfiak 23%, míg a nők 17% nem volt házas; jól jelezve ezzel is a nemek közötti szakadék szélesedését. Ez a szám 1960-ban még csak 10% volt a férfiak, és 8% volt a nők körében. A Pew Research Center adatai alapján a közhangulat elmozdulásának okai között lehet felsorolni a rossz gazdasági hangulatot, valamint a demográfia összetételének a megváltozását.
A trend különösen hangsúlyos a fekete amerikaiak körében. 2012-ben a feketék 36% élt házasságon kívül, négyszer többen, mint 1960-ban. A fehérek között 16% ez a szám ugyan ebben az időszakban, ami kétszeres növekedést jelez, és 26% a spanyol ajkúak körében.
A megkérdezettek fele, körülbelül 53% mondta azt, hogy szeretne később megházasodni. Korábban ez az adat is magasabb volt, 61%. A férfiak és a nők különböző szempontokat találnak fontosnak a házastárs kiválasztásában. A válaszadó nők 78% mondta azt, hogy nagyon fontos, hogy a leendő partnerének biztos állása legyen. 1980 óta szűkül a különbség a férfiak és a nők jövedelme között, és a felmérések azt mutatják, hogy ez is nehezíti a házasságkötést.
Az átlagos életkor a házasságkötéskor a férfiak esetében 29 év volt, a nők esetében 27 év. 1960-ban az emberek fiatalabbak voltak a házasságuknál: 23 év a férfiak és 20 év a nők átlagos életkora ekkor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez